Javuló hangulat az ingatlanpiacon

A javuló makrogazdasági környezet hatására számos országban pozitív fordulatot vett az ingatlan szektor, különösképpen a kereskedelmi szegmens. A trendhez immár a magyarországi piac is csatlakozik, miután 2011 óta először mutat pozitív jeleket – derül ki a RICS nemzetközi ingatlanszervezet 2013-as eredményeket összefoglaló nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiaci monitorjából.

ingatlanpiac

Magyarországon a monitor szerint 2011 óta először mutatnak pozitív képet mind a bérlői, mind a befektetői hangulatot mérő indexek, ami elsősorban a kereslet növekedésének tudható be. A bérleti díjak stabilizálódtak az irodai és ipari szektorokban, bár továbbra is csökkenni látszanak a kiskereskedelmi ingatlanok területén. Habár az eladási árak még mindig lefelé tartanak, a kereslet a problémás ingatlanok iránt továbbra is élénk, és a kínálat is stabilizálódott – olvasható a monitorban.

 Áremelkedésre még korai számítani

Michael Smithing FRICS, az RICS magyarországi csoportjának elnöke úgy látja, az RICS Kereskedelmi Ingatlan Monitor eredményei megerősítik azt az általános piaci hangulatot, miszerint a magyar ingatlanpiac végre elindult a stabilizáció útján. A javuló gazdasági mutatók a kereskedelmi ingatlanok iránti keresletre is pozitív hatással vannak. A viszonylagos túlkínálat miatt az áremelkedésre még várni kell, de a piaci folyamatok mindenképp a helyes irányba indultak el.

Winkler Edina MRICS, az RICS Magyarország elnökségi tagja felhívta a figyelmet, hogy a piaci hangulatot mérő ingatlanpiaci mutató az elmúlt év végére minimális javulást jelzett a korábbi hónapokhoz képest, s a befektetési kedv egyértelmű növekedésére számíthatunk a következő időszakban. A bérleti díjak stabilizálódtak, a bevásárló parkok és a nagy területű kereskedelmi egységek, valamint a prémium kategóriás irodaterületek kivételével.

Csuhay Borbála MRICS, az RICS Magyarország elnökségének tagja szerint bár az üresedési ráta elég magas, a jó elhelyezkedésű és jó minőségű ingatlanok telítettsége megfelelő. A kiadatlan állomány sok kis területből tevődik össze a házakon belül, nagyon ritka a nagy egybefüggő terület. Mivel kevés a folyamatban lévő spekulatív fejlesztés és egy irodaház általában véve 18 hónap alatt készül el, így amennyiben valamelyik cég például két év múlva szeretne nagyobb területet bérelni, annak már most el kell kezdeni a keresést, hogy a fejlesztőknek legyen módja meg is építeni az épületet.
 

Jó belépési pont a mostani

Hermán Róbert MRICS, aki szintén az elnökség tagja úgy gondolja, hogy a magyarországi befektetési hangulat javulásában (így a befektetési volumen növekedésében) egyre nagyobb szerepet játszottak a helyi vásárlók, akik jó belépési pontot láttak a piacon, hiszen ötvözni tudták az MNB kedvező finanszírozási forrásait és a fajlagosan alacsony eladási árakat.

Globális jelenség, hogy ‘biztonságosnak’ ítélt befektetési termékek hozamszintje rekord mélységbe süllyedt és ennek eredményeképpen az ingatlan, mint befektetési eszközosztály továbbra is vonzó és egyre vonzóbb célponttá válik. Ennek hatására a külföldi piacokon jelentős a nagyobb intézményi befektetők aktivitása, mely Magyarországon a további stabilizálódás esetén további keresletet támaszthat.