2009 májusáig kell elkészülnie a kormányzati negyednek

A kormányzati negyed megvalósítása során a hosszútávon, összességében legkedvezőbb finanszírozási módot kell kiválasztani, a végső döntés az országgyűlés kezében lesz, de a munkát 2009. május 31-re be kell fejezni – áll abban a kormányhatározatban, amely a Magyar Közlöny legújabb számában jelent meg.

A kormányzati negyed beruházásával kapcsolatos operatív és adminisztratív teendőket – a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter irányítása mellett – a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) látja el – áll a határozatban. Első teendőként az építészeti arculatról kell nemzetközi pályázatot kiírnia a KVI-nek február 15-ig.

A kormányzati negyed (a Magyar Állam és a MÁV tulajdonában lévő Nyugati tér-Teréz körút- Podmaniczky utca-Dózsa György út-Vágány utca-Ferdinánd híd-Westend City Center-Váci út által határolt területen) tervezett fejlesztését a magántőkére támaszkodva kívánja megvalósítani a kormány. A lehetséges finanszírozási módok közül a pénzügyi szempontból hossszútávon összességében legkedvezőbbet kell kiválasztani – olvasható a határozatban. A hosszútávú kötelezettség vállalásáról előbb a kormány, majd az Országgyűlés dönt.

A kormányhatározat kiemeli, hogy az építésben alvállalkozóként részt vevő kis- és középvállalkozások érdekeinek védelmét – a jogszabályi előírásokat meghaladóan – kell biztosítani. Az előkészítésbe a vállalkozói érdekképviseleteket is be kell vonni. A szűken vett kormányzati negyednek és a működéséhez szükséges – a környező területeken megvalósuló – magánberuházásoknak 2009. május 31-re kell elkészülnie. Ami a kapcsolódó beruházásokat illeti, azok – az MTI korábbi információi szerint – a 12.7 hektáros állami és MÁV terület melletti 16.3 hektáron valósulhatnak meg (ez utóbbiból 9 hektár a TriGránit tulajdonában van).