hirdetés

Létezik, hogy a lakás valójában nagyobb, mint a tulajdoni lapon?

Tisztelt Őszinte Ingatlanos!

 

Egy Ferenc körútról nyíló mellékutcában lévő  nagyobb polgári lakásra alkudozom. A tulajdonos szerint 120 négyzetméteres, ám a tulajdoni lapon csupán 100. Lehetséges egyáltalán ilyesmi? Ez nem elhanyagolható különbség? A lakás beosztása egyébként megfelelő, de ha később én szeretném eladni, akkor az én vevőim is ugyanezt kérdeznék, hiszen alap, hogy a négyzetméterárak alapján számítódik ki így, vagy úgy a vételár.

Köszönettel:

R.

Tisztelt „R.”

 

Nem teljesen kizárt. A rendszerváltást követő nagy hullámban, amikor is a korábbi IKV-kezelésű (Ingatlankezelő Vállalat) lakásokat átvette az önkormányzat, majd valamilyen szinten rendet vágtak az ingatlan-nyilvántartásban is (vagy éppen nem), akkor az esetleg „elsunnyogott”, ilyen-olyan okból az egyébként is a korábbi, hatalmas méretű polgári lakásokból az államszocializmus (vagy kinek egyszerűen „kommunizmus”) ideje alatt, az egykori társbérletekből összevissza szabdosott lakások esetén egy-egy odacsapott mellékhelyiség egyszerűen „elfelejtődhetett”.

A mindenkori tulajdonosnak (kivéve persze, amikor piaci alapon árulja és a négyzetméter alapján képzett árképzésnél szorul magyarázkodásra) azért is jól jött, hogy papíron kisebb a lakása, mint valójában, mert amikor az önkormányzatoktól meg lehetett kedvező feltételekkel vásárolni a bent lakó bérlőknek, eleve még kevesebbet fizethettek így, a kevesebbnek (látszó) négyzetméterek miatt.

Aztán meg azért volt jó, hogy akkor maradjon már így is, mert a négyzetéter után fizetendő közös költség és felújítási alap is kevesebb.

Harmadrészt a tényleges állapothoz idomítani egy társasházban az ingatlan-nyilvántartás szerinti lakásméretet nem is olyan egyszerű és nem is annyira olcsó móka.

Hiszen, ha az egyik albetéten szereplő lakás mérete papíron „megnő”, akkor eleve borulnak a tulajdoni hányadok, módosítani kell a társasház alapító okiratát is, ami nem kevés „papirológiával”, társasházi közgyűlésesdivel, ügyvédi munkadíjjal, illetékköltséggel jár.

Viszont attól, hogy nem kizárt, még nem teljesen biztos, hogy ez minden esetben, így az Ön esetében is így van. Olyan tulajdonosok is akadnak, akik ilyen-olyan okból (még csak nem is feltétlenül rosszhiszeműen, lehet, hogy már ők is ebben a tudatban vásárolták meg és az életben nem mérték le) nem létező, „marketingnégyzetméterekkel” dúsítják az eladásra kínált lakásuk valós méretét.

A megoldás pofonegyszerű: le kell mérni. Ha a tulajdonos ez ellen kézzel-lábbal tiltakozik, az eleve gyanús. Egy lakás (pláne egy 100 és 120 négyzetméter közötti, a pesti Nagykörúthoz közeli, régi bérházban lévő), azért nem egy doboz gyufa. A közértben a kassza mögött dolgozó Erzsi vércukor szintjét nyilván kegyetlen pitiánerség azzal bolygatni, hogy akkor fizetés előtt átszámoljuk: valóban a felirat szerinti: mind az 50 szálat tartalmazza-e a skatulya. (Pláne, ha nem rendelkezünk esőemberi szuper képességgel, hogy másodpercek alatt meg tudjuk számolni a gyufaszálakat).

2meroszalag.jpg

Elő a mérőszalagot, colostokot, esetleg mobiltelefonos mérő-applikációt és jöhet az elemi szintű matekozás.

Ugyan most inkább keresleti az ingatlanpiac, pláne azon a környéken, ahol Ön is vásárolna, és nyilván nem az eladó iránti emberi rokonszenv az elsődleges szempont, hisz akár egy olyan embertől is megvennénk a lakását, aki mellé egy társasutazáson még akkor sem ülnénk az autóbuszban, ha a másik utastárs egy, a jó magaviseletére tekintettel korábban szabadlábra helyezett baltás gyilkos, de azért végső soron egy használt lakásvásárlás sem tér sok mindenben egy használt autóvásárlástól, amire is azt mondják az okosok, hogy: „Előbb nézd meg az eladót, hogy milyen ember, és csak aztán a kocsit.”

Tehát ha a  leméréstől bármilyen okból elzárkózik, akkor az Ön helyében úgy folytatnám az alkut, hogy akkor a lakás pedig akkora, amekkora a tulajdoni lap szerint. Hiszen arra van adat, míg a másik csupán bemondás.

Az meg persze megint más kérdés, hogy egy szerencsésebb beosztású 100 négyzetméteres lakás ténylegesen lehet, hogy hasznosabb, mi több: értékesebb, mint egy lehetetlen geometriájú 120 négyzetméteres.

Üdvözlettel:

Őszinte Ingatlanos