Egzotikus szigetek: mennyiért lehetünk tulajdonosok?

Hazánkban egyelőre nagyítóval kell keresni a távoli szigetek ingatlanjait kínáló irodákat, egyedül az Atlanti-óceán keleti részén van valamire való kínálat. Mit vehetünk a Kanári-szigeteken és miért érdemes délebbre tapogatózni?

A Kanári-szigeteken még mindig érdemes ingatlant venni, nem véletlen, hogy a vásárlók fele kifejezetten befektetésnek szánja nyaralóját. Az árak annak ellenére emelkednek, hogy már az itteni ingatlanpiac is túl van az árrobbanáson. A növekedés hátterében inkább az áll, hogy a szigetek relatíve kicsik: Tenerife, például mindössze 40 kilométer széles és 85 kilométer hosszú, bár e kicsiny területhez körülbelül 260 kilométernyi partszakasz tartozik. Mivel a Kanári-szigetek gyakorlatilag a legtávolibb, de még Európához tartozó szigetcsoport, a mai napig nagy a kereslet az itteni ingatlanokra. A hozam persze lényegesen csökkent: aki résen volt és 10 évvel ezelőtt vásárolt itt nyaralót, ma kétszeres áron adhat túl rajta ? mondta Lencsér László, a Tenerife.hu szakembere.

Nyaraló vagy munkahely?

Ma a kisebb stúdiók, 2-3 szobás lakások és házak mellett egyre többen érdeklődnek üzlethelyiségek, kisebb-nagyobb vendéglátóhelyek és éttermek iránt is. Ezek tulajdonjogát nem könnyű megszerezni, többségüket régen megvásárolták, és a tulajdonosok csak a legritkább esetben válnak meg ingatlanjaiktól. Az üzlethelyiségekre emiatt legtöbb esetben csak bérleti jogot lehet szerezni, de ezt sem mérik olcsón: az árak 15 és 200 ezer euró között mozognak. Az ár főleg elhelyezkedéstől függ, a déli oldalon például minden sokkal drágább, ugyanakkor rengeteget számít az üzlethelyiségek felszereltsége és forgalma, valamint a bérleti szerződések időtartama is. A bérleti díjak szintén széles skálán mozognak: Las Americasban még egy kicsiny, tengertől távolabb lévő üzlethelyiségért is minimum havi ezer eurót kérnek el, az átlagos bérleti díjak pedig inkább 2500-3500 euró körül mozognak. A kiemelt helyen lévő üzlethelyiségekért és vendéglátóhelyekért már jóval többet, havi 8-9 ezer eurót is elkérnek. Az árak ugyanakkor hamar megtérülnek: egy klasszikus étterem 2-3 év alatt meghozza az árát ? hangsúlyozta Lencsér László.

Nyaralónak leginkább apartmanokat keresnek, ezekért Tenerifén minimum 90 ezer eurót kérnek, a sorházi, medencés nyaralók ára pedig 190 ezer eurótól kezdődik. Külföldiek előszeretettel vesznek luxusingatlanokat is: az ilyen villaházakért legkevesebb 250 ezer eurót kérnek el. A Las Palmas de Gran Canaria csoporthoz tartozó Fuerteventurán és Lanzarotén is hasonlóak az árak, egy háromszobás apartman projekttől függően 160-180 ezer euróba kerül, egy négyszobás nyaralóért pedig 230 ezer euró körüli összeget kell fizetni ? tájékoztatott Gábor Brigitta, az Atlantic Group szakembere. Egy óceánparti luxusvillára már jóval többet kell áldoznunk, Fuerteventurán ilyesmire gond nélkül elkölthetünk 330 ezer eurót is.

Új konkurencia

A Kanári-szigetek mellett szól limitált beépíthetősége, spanyol fennhatósága lévén pedig Európai Uniós tagsága. A szigetcsoport infrastruktúrája is tipikusan európai, így aki nem akar kimozdulni az öreg kontinensről, könnyen megtalálhatja itt számítását. A délebbre fekvő Zöldfoki-szigetekre mindez már kevésbé jellemző, bár ez a szigetcsoport is rohamosan kezd kiépülni. Itt egyelőre még a befektetők is kivárnak, hiszen nem tudni, pontosan mire lesz kereslet: valószínűleg nagyon megugranak az árak, és pár év múlva a duplájáért értékesíthetők az itteni ingatlanok. Az infrastruktúra Sal szigetén a legfejlettebb, itt a nemzetközi repülőtértől négysávos autópálya vezet a sziget különböző pontjaira.

Jelenleg a befektetők többsége inkább rövidtávra tervez, mivel egyelőre a kanári-szigetekinél jóval olcsóbban lehet itt ingatlanhoz jutni, és az ott 10-20 évvel ezelőtt bekövetkezett árrobbanás itt csak 1-2 év múlva várható. A Zöldfoki-szigetek iránt csak az elmúlt években élénkült meg a kereslet, az ír és lengyel befektetők is csak most jelennek meg a területen. Az árak is ennek megfelelően alakulnak: a legolcsóbb, kétszobás apartmanokat 90-110 ezer euró körül mérik, a háromszobásokért pedig 115 ezer euró körüli összeget kérnek el ? tudtuk meg Gábor Brigittától. A tengerparti villákat már borsosabb áron, 250 euró körül kínálják, ennek ellenére hiány van belőlük.

Dupla jogbiztonság

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre a spanyol törvények vonatkoznak, ennek megfelelően adásvételkor kétszintű szerződést kell kötni. A megállapodást első körben csak a tulajdonosok kötik egymással (contrato privado), ez a nálunk megszokott adásvételi szerződéshez hasonlatos. Amikor egy lakást átadnak, és az ingatlan véglegesen a vevő tulajdonába kerül, a szerződést közjegyző előtt is meg kell erősíteni (contrato privado elevado a púplico), azaz nyilvános szerződést kell kötni.