Svájci ingatlanpiac: a túlfűtöttség jelei?

A svájci jegybank elnök, Philipp Hildebrand szerint bár nincs ok a pánikra, jelek vannak az ingatlanpiac túlfűtöttségére Svájcban, egyben figyelmeztet az egyre lazább jelzálog-nyújtásban rejlő veszélyekre, illetve az aggasztó mértékű árfejlődésre, különösen Genfben és Zürichben.

Hildebrand rögtön hozzáteszi, pánikra semmi ok, a svájci jelzálogpiac egészséges, mindazonáltal óvatosságra van szükség, a veszély pedig a helyi ingatlanpiacok között rejlik. Az alacsony kamatláb és az átlagosnál magasabb árfejlődés egyes régiókban, különönen a zürichi és genfi régiókban meghozta  a “gyümölcsét”. Ez a két régió különösen attraktív a befeketetők és a lakosság számára, ráadásul ide öszpontosul a Svájcba letelpülő külföldiek hulláma is. Az árrobbanás kezdeti jeleihez ráadásul nagyban hozzájárult, hogy a lakosság növekedéséhez képest a lakásépítés jócskán elmaradt.

Az alacsony kamatlábak és a bankok közti erős verseny miatt egyes pénzintézetek a kockázati és fenntarthatósági elemzései nem teljesen pontosak. A diplomatikus megfogalmazást tovább puhítva Hildebrand úgy véli, a biztonsági mechanizmusok alapvetően jók, de az adatokkal mindig figyelembe kell venni.  

Kevésbé aggódnak a piaci elemzők. a Wüest&Partner nem tud kóros jelekről, az elmúlt időszak árfejlődése pedig a korábbi, nagyon alacsony kereslet fényében már máshogy is értelmezhető.