Egymás mellé települnek az éttermek és kávézók Budapesten

Már évekkel ezelőtt elindult a szórakozó- és vendéglátóhelyek koncentrálódása a fővárosban. A folyamatot a jelenlegi gazdasági helyzet ugyan némileg lelassította, de a szórakoztató és vendéglátó funkcióval is rendelkező, folyamatban lévő, illetve tervezett beruházások arra engednek következtetni, hogy ez a trend a válság után ismét felerősödik.

A szórakozó- illetve vendéglátóhelyek koncentrálódása mögött egy nagyon kézenfekvő érv áll: a vendégek szeretik ha egy helyen több lehetőség közül választhatnak. Hasonlóan a bevásárlóközpontokhoz, ahol sok bolt kínálatát tekintheti át a vásárló, ezen helyek egyik legnagyobb vonzereje a széles választék. Ez bizonyos fokig öngerjesztő folyamat, a növekvő kínálat egyre több vendéget vonz, ami a kínálat további mennyiségi és minőségi növekedését hajtja.

A koncentráció két mintát követ. Az egyik típus a konkrét, általában egy kézben összpontosuló beruházások gerjesztette koncentráció. Erre a legjobb példát a nagy bevásárlóközpontok szórakoztató, illetve vendéglátó részlegei adják. Ezek a szórakozó- és vendéglátóhelyek általában másodlagos funkciót töltenek be a bevásárlóközpontokban. “Ezt abból is láthatjuk, hogy a bevásárlóközpontokban általában a kiskereskedelmi szempontból kevésbé értékes helyeket – emelet, alagsor – adják bérbe “szórakoztató” profilú bérlőknek. Az ilyen profilú egységek számára kijelölt terület a teljes ház bérbeadható területének maximum 20%-át teszi ki.” – mondta el Varga Ágnes a GVA Robertson kiskereskedelmi részlegének vezetője. – “Ezen egységek általában kiegészítik a bevásárlóközpont kínálatát, az éttermek, kávézók hasonló célközönségre számítanak, mint a többi üzlet. Ugyanakkor a szórakoztató funkció térnyerését, koncentrációját mutatja, hogy megjelentek olyan egységek, melyek nem kiegészítő szerepben vannak, mint például az éjszakai szórakozóhelyek, vagy bowling pályák, ahol eltérő a célközönség és a nyitva tartás sem az üzletekhez igazodik.”

A másik tipikus esetben nem egy központi, nagy beruházó érdekei irányítják a koncentrációt, hanem önmaguktól, természetes úton “alakulnak ki”.

Ilyen típusú vendéglátóhely koncentrációra jó példa lehet a Liszt Ferenc tér. Korábban a Liszt Ferenc tér a most megszokott látványtól merőben eltérő képet mutatott. Működött a téren benzinkút, autóalkatrész üzlet, és vaskereskedés is. A tér jelenlegi formája az elmúlt 5 évben alakult ki, de az első vendéglátóhelyek már 15 éve nyíltak meg a téren. “A Liszt Ferenc téren végbement fejlesztéseket, a jelenlegi utcakép kialakulását a téren található vendéglátóhelyek tulajdonosai vezették.” – mondta el Városi Péter, a téren működő Café Vian tulajdonosa. – “Az önkormányzat is támogatta az elképzeléseinket, de a kulcs szerepet a magántőke játszotta a folyamatban. A térburkolatot, a parkosítást, az összes fejlesztési munkát jelentős részben a vendéglátóhelyek tulajdonosai finanszírozták.”

Mára már a Liszt Ferenc téren található összes vendéglátó egység magántulajdonban van, nincs önkormányzati bérlemény. A működési modell egységenként változó, van ahol a tulajdonos és az üzemeltető azonos, van ahol szétválik a két funkció. A tér, ahol az éttermek és kávézók teraszai találhatók közterület, tehát annak ellenére, hogy jelentős szerepet vállaltak a felújításban a tulajdonosok bérleti díjat fizetnek az önkormányzatnak a teraszok után, ami akár havi 1 millió forintos bérleti díjat is jelenthet. A téren új szereplőként megjelenni a válság előtt szinte lehetetlen volt. Egyrészt nagyon alacsony volt az üresedés, másrészt a jelentősen megnőtt a vendéglátó helyiségek értéke, ami komoly tőkebefektetést kívánt meg. A jelenlegi gazdasági helyzetben néhány étteremet már fájdalmasabban érint a forgalom csökkenése, ami megnövelheti az új belépők esélyeit.

Annak ellenére, hogy az átlagkeresetekről szóló statisztikákat figyelembe véve a budai oldalon a pestihez képest magasabb jövedelemmel rendelkező lakosokról beszélhetünk, a városban, főleg a pesti oldalon található a Liszt Ferenc térhez hasonló szórakozó- és vendéglátóhely koncentráció. A Váci utcában is sok étterem és kávézó működik, bár nem ezek a funkciók adják a sétáló utca fő profilját. Hasonlóan a bevásárlóközpontokhoz itt is kiegészítő szerepben vannak ezek az egységek. A Ráday utcában már a vendéglátás kapja a főszerepet, ugyan nem olyan vegytiszta az összetétel, mint a Liszt Ferenc téren – a Ráday utcában kiskereskedelmi egységek is találhatók – de a koncentráció okai itt is hasonlóak.

1.
Táblázat Főbb vendéglátóhely koncentrációk átlagos bérleti díjai

Helyszín

Tulajdonos

Átlagos havi
bérleti díj EUR/m2

Terasz

Terasz
bérlet*

Liszt F. tér (VI.
ker)

Magán

35 –
50

Szezonális (nyáron),
közterületen

Csak a
szezonban

Ráday u. (IX.
ker)

Önkormányzat /
magán

15 –
50

Szezonális (nyáron),
közterületen

Csak a
szezonban

Váci u. (V.
ker)

Önkormányzat /
magán

35 –
140

Szezonális (nyáron),
közterületen

Csak a
szezonban

Közraktárak (IX.
ker)

Magán

építés
alatt

építés
alatt

építés
alatt

Öböl XI. (XI.
ker)

Magán

na.

na.

na.

Álom sziget (III.
ker)

Magán

tervezési
fázisban

tervezési
fázisban

tervezési
fázisban

Király u. (VI.-VII.
ker)

Önkormányzat /
magán

15 –
60

Szezonális (nyáron),
közterületen

A bérleti díj 50%-a, (csak a
szezonban)

*amennyiben az üzemeltető a tulajdonostól
bérli

Forrás: GVA Robertson

“Mind a budai, mind a pesti oldalon találunk több olyan helyet, ahol biztosítottak a feltételek az éttermek, kávézók, szórakozóhelyek koncentrációjára, de valamiért még nem indult be a folyamat.” – tette hozzá Varga Ágnes – “A Király utcában a Gozsdu udvar vendéglátó helyiségeinek bérbeadása már elkezdődött, itt a koncentrációs folyamat még csak a kezdeti fázisban van. Az éttermek és kávézók a belső udvarokat átszelő, a Király utcát a Dob utcával összekötő sétálóutca két oldalán, az udvarokban kapnak helyet. A Kopaszi gáton található Öböl XI. szintén kitűnő lehetőségekkel rendelkezik, a feltételek adottak, de ott még nem indult be a koncentráció.”

A vendéglátó- illetve szórakozóhely kínálat egy helyre tömörítésének elvét folyamatban lévő és tervezés alatt álló ingatlanfejlesztések is próbálják kiaknázni. A Duna parton található, a Közraktárak területén épülő CET multifunkciós beruházás, hangsúlyos vendéglátó profillal. Tervezési fázisban van a Hajógyári sziget csaknem felét érintő Álom sziget projekt. A beruházás keretében éttermeket, kávézókat, szórakozóhelyeket, illetve sportlétesítményeket húznak fel. A tervek jelenlegi állapota szerint kiskereskedelmi egységek viszont nem épülnek majd.