Zöld, megfizethető és hatékony fűtési rendszerek

Búcsút intettünk a nyárnak, s alig telik be pár hónap, már a radiátoroktól várjuk a meleget. De míg ez bekövetkezik, érdemes előregondolkodni, elég idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy az elavult fűtési rendszert korszerűbb váltsa.

Olajtüzelés

Aki régi olajfűtését szeretné gyorsan és egyszerűen felújítani, ajánlott, ha az olajüzemű kondenzációs technika mellett teszi le a voksot: a fűtőolaj a jövőben is a fűtéstechnika jelentős energiahordozója marad, a fűtési rendszerét egyéb elemeit pedig nem kell minden esetben változtatni, a bekerülési- és szerelési költség kellemesen alacsony szinten tartható. Az olajüzemű kondenzációs technika akkor javasolt, ha nincs lehetőség arra, hogy a rendszert gázelosztó hálózatra csatlakoztassák.

Gázfűtés

Amennyiben kompakt méretű és nagy teljesítményű fűtési rendszer kialakítása a cél, a 109%-os hatásfokot is elérő kondenzációs technika a legjobb megoldás. Az innovatív Viessmann  kondenzációs és alacsonyhőmérsékletű kazánok elsőosztályú és költséghatékony komfortot kínálnak. A kazánok lakótéri elhelyezésre lettek kifejlesztve, elegáns megjelenésük mögött a legmodernebb technika garantálja a csendes üzemet és a kimagasló hatásfokot.

Napenergia hasznosítása

Aki a már meglevő fűtésrendszerét napkollektoros rendszerrel szeretné kiegészíteni, fűtési költségeinek akár 25%-át, a melegvíz készítés éves költségének 60%-át is megtakaríthatja. A napenergia meglévő és új épületeknél is számos lehetőségeket kínál, a nap által szolgáltatott energia pedig egész évben élvezhető: nyáron a melegvíz készítést és a medence fűtését szinte teljesen ellátja, az átmeneti őszi, és tavaszi hónapokban pedig a fűtésre is érezhetően rásegít. Ezzel a lépéssel nemcsak közvetlen környezeti terhelés, de fűtési költség is érezhetően csökken.

Faalapú fűtés

Aki a fosszilis energiaforrásoktól független alternatív fűtést keres, a faelgázosító és pellet-kazánok beépítésének lehetőségét mérlegelje! A fa elégetése során keletkező szén-dioxidot a fák napenergia és víz segítségével újra oxigénné alakítják, miközben a fa újratermelődik. Ezért a fatüzelés szintén alternatívája a gáztüzelésnek. A csúcsminőségű faelgázosító kazánok akár 92%-os tüzeléstechnikai hatásfokkal működnek, a hagyományos fatüzelésű kazánokhoz képest akár 30%-kal kevesebb tüzelőanyagot fogyasztanak, kezelői- és szerelőbarát felépítésükkel pedig a gázkazánokra jellemző kimagasló komfortot biztosítanak. Sőt, megfelelő tároló kiépítésével akár több évre elegendő tüzelőanyag raktározása is lehetővé válik, így ténylegesen függetlenedni lehet az egyre emelkedő tüzelőanyag áraktól.


Hő a természetből

A fűtéstechnika csúcsát a hőszivattyúk jelentik, melyek a természet hőforrásait hasznosítják, s ezzel a fosszilis energiahordozóktól való teljes függetlenedést teszik lehetővé. A hőszivattyúkkal környezet kiaknázatlan és ingyenes energiaforrásait lehet hasznosítani – a talaj-, a talajvíz- vagy akár a levegő hőjét.