Irodahosszabbítások a CA Immo-nál

Három bérlő is a maradás mellett döntött a CA Immo portfoliójában lévő irodaházakban. A Panasonic az Infopark ’A’-ban, a CBS Property és még egy további bérlő a Capital Square-ben hosszabbította meg irodabérleti szerződését. A három tranzakció összesített területigénye meghaladja az 1400 négyzetmétert.

Jelentősen megnőtt a szerződéshosszabbítások aránya az irodabérleti tranzakciók között, ennek oka leginkább a költözéssel járó plusz költségek, valamint az irodaház tulajdonosok kedvező „bérlő-marasztaló” ajánlatai. Ennek köszönhetően, míg 2005 és 2008 között átlagosan a teljes tranzakciós volumen 19 százalékát tették ki ilyen jellegű bérbeadások, 2009 és 2011 között ez a mutató 38 százalékra nőtt, 2012 első negyedévében pedig már 40 százalék felett volt (DTZ forrás).

 

A CA Immo portfolióban történt hosszabbítások a gyakorlatban is megerősítik ezt a tendenciát; már az idei év első negyedévében is összesen több mint 6000 m²területre kötöttek hosszabbítási szerződést az iroda-és logisztikai ingatlanokban. A közelmúltban pedig újabb három bérlő döntött a maradás mellett.

 

A vezető japán elektronikai nagyvállalat, a Panasonic nagyságrendileg 800 négyzetméternyi területet bérel az Infopark ’A’-ban az irodaház 1999-es átadása óta és néhány napja egy újabb, hosszú távú bérleti szerződést írtak alá. Az irodaház kellemes zöld környezete, a testreszabható iroda- raktár- és szerviz területek, valamint a felújított étterem is befolyásolta a céget a maradás mellett. Az Infopark ’A’ irodaterületeinek több mint 70 százalékát a Panasonic mellett olyan nemzetközi informatikai cégek részére adták ki, mint az IBM vagy az Invitel.

 

A CBS Property ingatlanfejlesztő megközelítően 200 m2 irodaterületen hosszabbított a Váci úton lévő Capital Square-ben, ahova az irodaház átadását követően az első bérlők között költöztek be. Egy másik bérlő pedig 420 négyzetméterre írt alá egy újabb hosszú távú szerződést, és kötelezte el magát az irodaépület mellett. A modern, metróállomás mellett lévő, bruttó 38.000 m² alapterületű Capital Square irodaház telítettsége megközelíti a 90 százalékot.

 

„A bérlőket meggyőzte a magas szintű szolgáltatásunk és emiatt döntöttek a maradás mellett. Sokat számított az is, hogy a CA IMMO folyamatosan fejleszti az épületeit a saját költségén; ennél jobb stratégiát nem is tudok elképzelni ahhoz, hogy megtartsuk a bérlőinket.” – mondta Gulyás Ede, a CA Immo ügyvezetője.