30 millió eurós megállapodás Appeninnél

Az Appeninn Holding Nyrt. euró alapúra váltja ingatlanportfóliójának svájci frank alapú hitelállományát az Erste Bankkal megkötött, 30 millió eurós keret-megállapodás alapján. A cégcsoport kedvezőbb feltételekkel, sikeresen restrukturálta hitelállományának ezen részét, a finanszírozási időtáv egységesen 10 évre változott.

Az Erste Bank a cégcsoport minőségi ingatlanportfóliója, stabil jövedelemtermelő képessége, és eddig elért eredményei alapján döntött a 30 millió euró összegű finanszírozási megállapodás megkötéséről. „Az Appeninn kitűnő lokációjú fővárosi ingatlanjai, ezek magas és stabil kihasználtsága, valamint az újonnan bevont fedezeti ingatlan kellő garanciát jelentettek számunkra ahhoz, hogy a cégcsoport számára biztosítsuk a szükséges hosszú távú forrásokat” – mondta Balázs Zoltán, az Erste Bank speciális kezelésű ingatlanok igazgatóságának vezetője. –„Megállapodásunk részeként egy ú j ingatlan hitelátvállalással történő átvételére is sor került, amelynek felújítására szerződésünk részben forrást is biztosít az Appeninn számára. Így a fő kompetenciákra építve mindkét fél számára előnyösebb helyzetet tudtunk kialakítani.”

 

A megállapodás az Appeninn Holding hatékony és átlátható működését és a portfólióban lévő ingatlanok díjbevételei és hitelei közötti összhangot erősíti, emellett a  restrukturálás az elkövetkező időszakban 1,4 milliárd forint fizetési halasztást is jelent a cégcsoport számára. Az így felszabaduló forrásokat a társaság a portfólió további bővítésére kívánja fordítani. „Az ingatlan-portfólióhoz kapcsolódó finanszírozás devizanemének átalakítása a stabil, és eredményes működés érdekében megtett fontos lépés volt. Az árfolyamkitetts&eacute ;g csökkenése mellett a portfóliónk hitelezési időtávja is kedvezően módosult, az egyes ingatlanokhoz egységes, hosszú futamidejű finanszírozás kapcsolódik. A sikeres megállapodás azt is mutatja, hogy a megfelelő ingatlanpiaci célhoz található forrás a hazai piacon”- emelte ki Székely Gábor, az Appeninn Nyrt. vezérigazgatója. A hitelek átstrukturálását követően a hitellejárati időtáv egységesen 10 év lesz, az ingatlanok pedig közös jelzálogfedezetet jelentenek a finanszírozó számára.

 

A megállapodás részeként az Appeninn egy új fedezeti ingatlan bevonása mellett vállalta az üzemeltetésében lévő Gellért–hegyi Villa Montana lakó és irodapark átvételét és a bérlői igényeknek megfelelő, értéknövelő fejlesztések elvégzését, amelyekkel az ingatlan üzemeltetése is hatékonyabbá tehető. „A mintegy 300 millió forint értékű beruházáshoz szükséges forrásokhoz a bank is hozzájárul, átütemezést biztosítva egyes ingatlanelemek törlesztéséből, a beruházások előrehaladásához illeszkedő ütemezésben”- emelte ki Székely Gábor.