2012 negyedik negyedévre nőtt közép-európai befektetési volumen

A Cushman & Wakefield szerint azon főbb közép- európai piacokon, mint Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia jelentősen megnövekedett a befektetési aktivitás 2012 utolsó negyedévében. Az ebben a negyedévben befektetett teljes összeg eléri az 1,876 millió eurót, mely megközelíti a 2007-es szintet és 536 millió euróval több, mint a harmadik negyedévben.

Az összbefektetések mértéke az említett főbb piacokon 3,71 milliárd euróra rúgott 2012-ben, mely az előző kiemelkedő év összbefektetésének csupán 59 százaléka, de 25 százalékkal magasabb, mint a 2010-es évben.

Charles Taylor, a Cushman & Wakefield Partnere elmondta: “Annak ellenére, hogy a befektetési aktivitás jelentősen megnövekedett a negyedik negyedévre, melyet főként a kiemelkedő Lengyel piac idézett elő, ez nem volt elég a teljes közép- európai régió teljesítményének fellendítésére az első 9 hónapban. Ebből adódóan, jelenleg további erősödést tapasztalunk Lengyelország részéről, és a Cseh befektetési piac fellendülésére is számítunk. Várakozásaink szerint a befektetések mértéke 2013-ban jelentősen megnő majd a régióban, ahol továbbra is Lengyelország lesz a meghatározó.”

 

Lengyelország kiemelkedő teljesítményt nyújtott a negyedik negyedévben, 1,63 milliárd euró összegű tranzakcióval és így a régió legfőbb befektetési célpontjává vált. Lengyelországban 2012-ben összesen 2,80 milliárd eurónyi befektetés történt, mely 8 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Ezzel ellentétben, Csehországban a befektetések összege 497 millió euró, mely visszaesést jelent 2011-hez képest. Románia és Magyarország is az aktivitás visszaesését tapasztalta, az előbbi 255 millió euró, az utóbbi 146 millió euró befektetéssel. Szlovákiában, ahol az év első 9 hónapjában egyáltalán nem köttetett üzlet, végül a negyedik negyedévnek köszönhetően 17 millió euró befektetéssel zárta az évet.

 

A Zlote Tarasy és a Manufaktura bevásárlóközpontok értékesítése volt a két legnagyobb tranzakció ebben az évben, annak ellenére, hogy a befektetői preferenciák a régióban 2012 során inkább az irodák irányába tolódtak, mely a befektetések 45 százalékáért, míg a kiskereskedelem a befektetések 37 százalékáért felelt. Az ipari és logisztikai piac részesedése 8 százalékkal 13,8 százalékra nőtt, bár az aktuális volumen a 2011-es 881 millió euróról 512 millió euróra csökkent. A hotel üzletág a befektetések 4,2 százalékát tette ki.

 

Nem meglepő, hogy 2012-es év 5 legnagyobb tranzakciója mind Lengyelországban történt.

 

Nem m

 

Top 5 közép- európai ingatlanbefektetés 2012

Ingatlan

Vevő

Ár (millió)

Zlote Tarasy

Unibail-Rodamco

475

Manufaktura

Union Investment

390

Warsaw Financial Center

Allianz / Tristan Capital Partners

210

International Business Center

Deka

148

Platinum Business Park

Allianz

138

 

 

 

 

Top 10 ingatlanbefektető közép- Európában 2012

Befektető

Ingatlan

Összes befektetés

 (millió)

Unibail-Rodamco

Zlote Tarasy, Varsó

475

Union Investment

Manufaktura, Lodz

390

Allianz

Warsaw Financial Center, Varsó

Platinum Business Park, Varsó

322

Deka

International Business Center, Varsó

Intercontinental Hotel, Varsó

City Green, Prága

303

Blackstone

Galeria Tęcza & Galeria Twierdza (II. fázis), Lengyelország

Panattoni Portfolios, Lengyelország

263

Heitman

Marynarska Business Park, Varsó

Galeria Tarnovia, Lengyelország

144

Griffin

Prima Court, Varsó

Renoma, Lengyelország

133

Proxy Finance

City Tower, Prága

130

Hines

Prologis Portfolios, Lengyelország

117

NEPI

City Business Center, Románia

92

 

 

A német befektetők visszanyerték meghatározó szerepüket a régióban és a volumen 30 százalékáért felelnek, míg az amerikai és francia befektetők a volumen 20, illetve 14 százalékát adják. Az Egyesült Királyság a befektetések 13 százalékáért felelt, míg az előző évben a legnagyobb tőkét fektették be a régióban.

 

A helyi tőke az eddigi alacsony szintről növekedésnek indult, olyan aktív helyi befektetőkkel, mint a CPI, Proxy Finance és a CTP (CZ), a Kulczyk Silverstein Properties (PL) és a Bea Development, valamint a Tatra Asset Management (SK). A görög Bluehouse Capital is aktív volt és 4 tranzakciót zárt Magyarországon és Csehországban.

 

A 2013-as kilátásokkal kapcsolatban Charles Taylor hozzátette: “A befektetési volumen jelentős növekedésére számítunk ebben az évben, melynek fő célpontjai továbbra is az irodaházak, valamint egyre több érdeklődésre számítunk a logisztikai szektorban is. Várhatóan egy elfogadható kínálat érkezik a piacra, az alapok felszámolásának, a befektetők likviditási problémáinak és az év végi több sikeres tőkeemelésnek köszönhetően. A befektetők érdeklődése a régió iránt várhatóan változatlan marad.”