Visszaigényelhető lesz az 5%-os lakásáfa még a vállalkozói építésnél is!

Újdonság, hogy nem csak a saját erős házépítés számlái kapcsán, de a vállalkozói építés során is visszaigényelhető lesz az áfa, ami egy tipikus 30-50 milliós budapesti új lakásnál (az áfa 6,5-11 milliós csökkentésén túl!) további 1,5-2,5 millió forintos árelőnyt jelent – jelentette be Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Akik csok kedvezménnyel vásárolnak új építésű ingatlant, azok januártól a csökkentett, 5 százaléknyi áfatartalmat is visszaigényelhetik. Például ez egy 30 milliós lakásnál a 6,5 milliós áfa- megtakarításon túl további 1,5 milliós visszaigénylést jelent, egy 50 milliósnál pedig a 11 milliós megtakarítás mellett további 2,5 milliót. De a kedvezményes áfa a 150 négyzetméternél nagyobb lakásokra, illetve a 300 négyzetméternél nagyobb házakra nem vonatkozik majd.

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Hangsúlyozta: szükség van arra, hogy a családoknak most is segítsen a kormány, azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt tíz évben “elértünk, megtartsuk, sőt igyekezzünk tovább bővíteni”, és a koronavírus-járvány miatt ne kelljen visszalépni.

A kormány ezért a családok védelmében több lépést – egy újabb családvédelmi akciótervet – tervez, amelynek kiemelt területe az otthonteremtés, és az, hogy az új építésű otthonokat vásárlók olcsóbban juthassanak hozzá az ingatlanokhoz.

 

 

Novák Katalin szerint az otthonteremtési program hozzájárul a gazdasági növekedéshez, munkát ad az embereknek és családokat segít új otthonhoz jutni. Fontosnak nevezte, hogy a koronavírus-járvány ellenére is minél több embernek legyen munkája, legyen olyan terület, ahol sokan el tudnak helyezkedni, és tisztességes munkával tisztességes fizetést kaphatnak. Kiemelte: a 2015-ben bevezetett csokkal 150 ezernél is több család otthonteremtéséhez járult hozzá a kormány csaknem 500 milliárd forinttal. A cél pedig az, hogy a jövőben is fokozottan tudják segíteni a családokat.

A tervezett áfacsökkentésre példaként hozta, hogy ha valaki 2021. január elseje után új építésű ingatlant vásárol – ami lakás esetén nem haladja meg a 150, háznál a 300 négyzetméteres alapterületet -, akkor a mostani 27 százalékos áfa helyett csak 5 százalékot kell fizetnie. Egy 30 millió forintos ingatlan vásárlásakor ez 6,5 millió forintos áfamegtakarítást jelenthet, egy 50 millió forintosnál pedig 11 milliót.

Viszont az áfa teljes körű (tehát vállalkozói, jellemzően társasházas lakásoknál is lehetővé tett) visszaigénylése révén a fenti 30 és 50 milliós példák esetén további 1,5-2,5 millió forintos árelőnyt jelent azoknak, akik csok kedvezménnyel vásárolnak új lakást!