Százezreket érhet az illetékkedvezmény

Bár lassabb ütemben, de tovább drágulnak a magyarországi ingatlanok, például Budapestre még 2019-re is 10-15%-os drágulást prognosztizálnak az elemzők. Ez több szempontból is megnehezíti a vevők dolgát: egyrészt mind magasabb vételárat kell kifizetniük, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a drágulással együtt a vásárlás után fizetendő visszterhes vagyonátruházási illeték összege magasabb lesz. Összegyűjtöttük, hogy milyen illetékkedvezmény rendszer működik, mire számíthatsz!

 

Ha eladsz egy lakást, majd veszel egy újat akkor mi történik? Ha régi lakást adsz el, majd 3 éven belül vásárolsz másik ingatlant, akkor az mindenképp jelentős előnyt jelent.

Ha az új lakás drágább, akkor a különbözet után kell csak megfizetni a 4%-ot, míg ha olcsóbb, akkor nem keletkezik kötelezettség.

Ha előbb vásárolsz, és csak utána adsz el?

Jó hír az is, hogy akkor is élhetsz az előbbi lehetőséggel, ha előbb vásárolsz, és csak ezt követően adnád el a meglévő ingatlanod. Ebben az esetben azonban maximum 1 éved van az értékesítésre. Ha ez a terved, akkor az adóhivatal felé jelezned kell a szándékodat, ezt követően az illetékkiszabási eljárást ideiglenesen felfüggesztik, a vagyonátruházási illetéket pedig majd csak az értékesítést követően, a két ingatlan árkülönbsége alapján határozzák meg.

Válás esetén, ha megszűnik a vagyonközösség

A házastársak közötti adásvétel, illetve válás esetén a vagyonközösség megszüntetése miatti vagyonátruházás is illetékmentes!

Építési telek vásárlása, ha építeni szeretnél rá

Az építési telek vásárlása is illetékmentes, ám ennek a feltétele az, hogy az adásvételtől számított négy éven belül lakóingatlan létesüljön a telken, ennek mérete pedig a helyi településrendezési tervben meghatározott maximális alapterület legalább 10%-át elérje.

Az első lakásukat vásárló fiatalok

Az első lakásukat vásárló fiatalok is kaphatnak kedvezményt, ám ennek feltételeit még a nagy árrobbanás előtt állapították meg, így sajnos kevesen élhetnek a lehetőséggel. (Első lakástulajdont szerzőnek az minősül, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlannyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga.)

A 35 év alattiak ugyanis csak akkor részesülnek 50%-os illetékkedvezményben, ha 15 millió Ft-nál nem drágább újépítésű ingatlant vásárolnak. Ennyiért azonban ma már alig találni valamit Budapesten és a nagyobb városokban. Amennyiben pedig az ingatlan ennél akár egy forinttal is drágább, az egész vételár után meg kell fizetniük a 4%-os illetéket.

Ugyancsak az első saját ingatlanjukat vásárlók kérhetnek részletfizetési lehetőséget, amit a NAV általában meg is szokott adni, főként ha egyik félnek sincsen cégtulajdona, még kényszervállalkozása sem.

Fontos, hogyha a vagyonszerző az esedékes részlet befizetését nem teljesíti, a kedvezmény érvényét veszti, és a tartozás egy összegben esedékessé válik. Ez esetben az adóhatóság a tartozás fennmaradó részére az eredeti esedékesség napjától késedelmi pótlékot számít fel.