Otthonfelújítási támogatás: 1,5-2 millió hitelt kér a többség

A tervek szerint, ha már egyszer belevágnak, nem csak egy tisztasági festést, hanem ennél sokkal komolyabb beruházást hajtanak majd végre azok, akik pályáznak az otthonfelújítási támogatásra. Az OTP Bank és a Groupama Biztosító megbízásából készített országos kutatás* eredménye azt mutatja, hogy a lakásfelújítást tervezők 1 és 3 millió forint közötti visszatérítésre és jellemzően 1,5-2 millió hitelre tartanak majd igényt.

A fentiek a gyakorlatban azt jelentik, hogy a támogatás összegének legalább kétszeresét költik majd otthonuk felújítására. Ekkora befektetést már érdemes pénzügyileg is alaposan megtervezni.

Bár a legalább egy gyermeket nevelők által igénybe vehető otthonfelújítási program csak az év elején indult el, a támogatásra biztosan vagy nagy valószínűséggel pályázók döntő többsége nem csak a műszaki, hanem a pénzügyi tervezéssel is jól áll, legalábbis azt már kigondolta, hogy mekkora összeget fog majd visszaigényelni.


A felmérésben 100-ból mindössze 16-an válaszolták azt, hogy ezt még nem tudják megbecsülni. Amikor a kutatás készítői arra is rákérdeztek, hogy milyen forrásból teremtik elő a munkák elvégzéséhez szükséges pénzt, az is kiderült, hogy 41 százalékuk önerőből, 31 százalékuk pedig hitelből.

Az utóbbiak jellemzően kedvezményes lakásfelújítási hitelből, személyi vagy babaváró kölcsön felvételéből finanszírozzák majd a munkálatokat (a válaszadók 28 százaléka még nem döntött a finanszírozásról). A legtipikusabb tervezett hitelösszeg 1,5-2 millió forint között mozog.

Így érdemes megtervezni a pénzügyeket

Az OTP Bank szakértői szerint a munkák megkezdése előtt megéri alaposan körbejárni és megismerni minden olyan pénzügyi szolgáltatást – a finanszírozási lehetőségektől a lakásbiztosításig – melyekkel a lakásfelújítás biztos anyagi háttér mellett végezhető el.
„A lakásfelújíjtás tervezése során érdemes a megfelelő pénzügyi konstrukció kiválasztására annyi időt szánni, mint például egy új konyhabútor, vagy éppen a nappali berendezésének összeállítására. A pénzügyek tekintetében az OTP Bank fiókjaiban országszerte többféle lehetőséggel várjuk az érdeklődőket, hogy a felújítási terveik megvalósításához a finanszírozási megoldásokat is személyre szabhassuk.” – hívta fel a figyelmet Budai József, az OTP Bank bankbiztosítási főosztályvezetője. „Kiemelten fontosnak tartjuk a megfelelő lakásbiztosítás kiválasztását is, illetve a meglévő áttekintését a felújítást követően. Ma ugyanis a felújítást tervezők mindössze 16%-a tervezi, hogy aktualizálja majd lakásbiztosítása értékét.” – tette hozzá.

A többmilliós lakásfelújítás jó befektetés

A felújítók a többmilliós költségigényű beruházással nemcsak az otthonuk kényelmét, felszereltségét, illetve energiahatékonyságát javítják, hanem az értékét is növelik.
„Az OTP Bankban is elérhető lakásbiztosításunk rugalmasan tudja követni a család élethelyzetében vagy az ingatlanban bekövetkező változásokat. A lakásbiztosításunkban elérhető kiegészítő fedezet kifejezetten a felújítás vagy bővítés idején előforduló károk esetére is, és a konstrukció arra is lehetőséget ad, hogy a munkálatok végeztével, megemeljük a biztosítási összeget, nehogy alulbiztosítottá váljon az ingatlan” – mondja Gönczi Erika, a Groupama Biztosító bankbiztosítási főosztályvezetője.
A kutatás eredményei egyértelműen azt igazolják, hogy a lakosság jelentős része szeretne jobb, kényelmesebb, energiahatékonyabb otthonban élni. Összességében a lakosság 37 százaléka nyitott a támogatás igénybevételére, többségük meglévő, de ötödük új ingatlanra venné igénybe a támogatást.

* A kutatás célcsoportja: 18-65 éves lakosság, akik rendelkeznek saját (családi) tulajdonú ingatlannal (vagy terveznek vásárolni a közeljövőben). Mintanagyság: 954 fő (1000 fős 18-65 éves lakossági mintából a célcsoportnak megfelelők). A minta forrása: NRC Omnibusz kutatás. Az adatfelvétel ideje: 2021. január. A minta reprezentatív a magyar lakosságra nem, korcsoport, végzettség, lakóhelytípus és régió alapján.