Megállhat végre az építőanyagok drágulása?

Sajnos tovább folytatódik az építőanyagok világpiaci drágulása. Tegnapelőtt reggel adott ki közleményt az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ), majd délután már az alapanyaggyártók szövetsége is megszólalt az ügyben. A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) MTI-nek adott közleménye szerint a gyártókat sem kíméli a drágulás, melyben szerintük a forint árfolyama is közrejátszott. A MÉASZ szerint azonban már látszik a fény az alagút végén…
Az elmúlt hónapokban az építőiparban minden az alapanyagok drasztikus drágulásáról szól. A kivitelezők, tervezők és alapanyaggyártók látszólag egymásra mutogatnak, miközben valójában mind egy hajóban eveznek. Az áremelkedés kapcsán tegnap az ÉVOSZ adott ki közleményt, melyben 400 kivitelező, tervező és mérnöki vállalkozás tapasztalatai alapján összegezték az áremelkedés mértékét és lehetséges okait.

Az alapanyagárak magas növekedése azonban nem csak a kivitelezőket sújtja, hanem magukat az alapanyaggyártókat is – derül ki a MÉASZ szerdai közleményéből.


A szövetség szerint a világpiaci árrobbanás hatása a magyarországi építőkémia-, az EPS hőszigetelőanyag, a homlokzati nyílászáró gyártóknál és az épületgépészeti termékeket gyártó vállalkozásoknál jelentkezik különösen erőteljesen, ezeken a területeken a gyártók idén kétszámjegyű áremelésekre kényszerültek.

Ezzel szemben a belföldön bányászott nyersanyagokra támaszkodó, jellemzően szerkezeti építési termékek előállítóinál, így a hazai tégla, cserép és fehér falazatai anyagok gyártóinál a világpiaci nyersanyag-árrobbanás hatásai korlátozottan jelentkeztek, ugyanakkor a csomagoláshoz kapcsolódó műanyagfólia, és a raklapok árai megduplázódtak.

A közlemény szerint a magyarországi gyártók helyzetét a forint árfolyama is befolyásolja, hiszen ez egyszerre érinti a világpiaci árazású alapanyagok beszerzési költségét, valamint az euróban elszámolt gépek, szolgáltatások díjait és árait.

Az újranyitással egy időben végbement forinterősödés kedvező és stabilizáló hatású a gyártáshoz szükséges nyers- és alapanyagok piacára – áll a MÉASZ közleményében. A további tartós forinterősödés segítené a kiszámíthatóságot a gyártó – kereskedő – kivitelező értékláncban.

Ezen felül megjegyezték, hogy az építési piac keresleti oldalának egyenletes működéséhez 1,5-2 éven túlmutató lakáspiaci kereslet-ösztönzésre lenne szüksége, ennek egyik lehetséges megoldása a lakossági célú lakásberuházásokat támogató keretrendszer meghosszabbítása.

A MÉASZ elnöksége a jelenlegi piaci helyzet tükrében arra számít, hogy a világpiaci drasztikus árnövekedése az érintett termékeknél megállhat, így az árak fokozatosan stabilizálódhatnak.