Így használd önerőként a Babavárót! Mutatjuk!

A lakásvásárlás előtt állók számára sokszor az önerőként szükséges összeg “kerül elő” nehezen, nem is a lakáshitel összege jelenti a legnagyobb gondot. A minimális önerő előteremtésére nyújthat megoldást a Babaváró hitel, ami jelentős mértékben helyettesítheti a vevő saját megtakarítását egy lakásvásárláskor.
Babaváró hitel remek lehetőség a fiatal pároknak, hiszen az első 5 évben mindenképp kamatmentes a kölcsön, ha pedig ezen idő alatt legalább egy gyermek születik, akkor a kamatmentesség a futamidő végéig megmarad, plusz 3 évre felfüggeszthető a törlesztés. A második gyermeknél elengedik a tőketartozás 30%-át, emellett újfent kérhető a törlesztés 3 éves felfüggesztése. A harmadik gyermeknél pedig megszűnik az adósság.

Bár a Babaváró hitel szabad felhasználású – gyakorlatilag bármire felhasználható a kölcsönösszeg -, a legtöbben mégis ingatlanvásárláshoz használják fel. A jelenlegi ingatlanárak mellett ugyanis a legtöbb embernek nem elégséges egy lakás megvásárlásához a saját megtakarítása. A Babaváró összege legfeljebb 10 millió forint, önmagában jó eséllyel ez sem elegendő egy lakás vagy ház megvásárlásához, felépítéséhez, ezért sokan lakáshitellel egészítik ki, így teremtve meg a szükséges összeget. Nagy előny az ingatlanhitellel való kombinálásnál, hogy a Babaváró önerőként is felhasználható, ám azt tudni kell, hogy ha a Babaváró igénylése és a lakásvásárlás között nem telt el 90 napnál több, akkor egy lényeges megkötés.

1. Ha a Babaváró hitel felvétele (a szerződéskötés időpontja) és az ingatlan megvásárlásához szükséges lakáshitel igénylésének időpontja között nem telt el 90 napnál több: akkor a Babaváró hitel összegének 75%-a számít önerőnek, míg 25%-a hitelnek számít.
2. Ha 90 napnál több idő telt el közöttük, akkor a Babaváró teljes összege önerőnek minősül.

Jöjjön egy példa!
Vegyünk példaképpen egy fiatal házaspárt, akik megfelelnek a Babaváró személyi feltételeinek és szeretnének lakáshitellel házat vásárolni maguknak. (Szerencsére megfelelő jövedelemmel is rendelkeznek, így a kölcsön felvételének nincsen akadálya.) A kiszemelt ház 40 millió Ft-ba kerül, és mivel nem rendelkeznek jelentős megtakarítással, szeretnék a jelzáloghitelhez elvárt önerőt a Babaváróból előteremteni.

Bár a bankok jogszabály szerint akár az ingatlan vételárának 80%-áig hitelezhetnek, reálisabb 70%-kal számolni, ezért a példában szereplő 40 millió Ft-os ingatlan megvételéhez legfeljebb 28 millió Ft lakáshitelt ad részükre a bank. A fiatalok ráadásul rendelkeznek az ekkora hitel havi törlesztőjéhez szükséges jövedelemmel is.
Igen ám, de esetükben nem telt el 90 nap a Babaváró szerződéskötés és a lakáshitel igénylése között, ezért a Babaváró hitel 25%-a (2,5 millió Ft) ingatlantehernek minősül, ezért a bank ennyivel csökkenti a maximálisan adható hitel nagyságát, azaz végül 25,5 millió Ft-hoz juthat hozzá a pár. Ez pedig azt jelenti, hogy hiába teszik bele a Babaváró mind a 10 millió Ft-ját a házvásárlásba, ezen felül még 4,5 millió Ft önerőt kell előteremteniük.

Milyen módszerek lehetnek az önerő csökkentésére?
1. tipp: A pár dönthet úgy, hogy a Babaváró kölcsön szerződéskötésétől számítva vár 90 napot, és ezt követően nyújtja csak be a lakáshitel-igénylést. Ebben az esetben – 70%-os hitelezhetőséggel számolva – 28 millió Ft jelzáloghitelt kaphatnak, így a 10 millió Ft Babaváró hitelen felül 2 millió Ft egyéb forrásra lesz még szükségük. (Fontos: egyes bankok a 90 napos határidőnél akár hosszabbat is meghatározhatnak.)
2. tipp: Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik bankot választják a fiatalok: előfordulhat, hogy az egyik pénzintézet a vételár 80%-áig hitelez, míg a másik mondjuk csak 70%-áig.
– 80%: A példánkban szereplő 40 millió Ft-os lakásnál 32 millió Ft lehet a hitel összege, ami egy 10 milliós Babaváró önerőként történő felhasználásakor 29,5 Ft-ra csökken (-2,5 millió Ft), vagyis végül mindössze 500 ezer Ft plusz saját megtakarítást kell bevonniuk.
– 70%: 28 millió Ft lakáshitelt vehetnek fel, amit a Babaváró önerőként történő felhasználása 2,5 millióval csökkent, így végül 25,5 millió Ft lehet a felvehető hitel. Ezért végül 4,5 millió tényleges önerőre lenne szükség a Babaváró mellett.
Az egyes bankok hitelbírálati gyakorlata nagyon különböző lehet. Ráadásul ezek nincsenek egy mindenki által elérhető dokumentumban rögzítve, éppen ezért érdemes lehet hitelszakértőhöz fordulni, aki ismeri a hitelintézetek sajátosságait.

A Babaváró hitel igénylésénél is kiemelten fontos a megfelelő bank kiválasztása
Hogy mennyi hitelt kaphatunk maximálisan a jövedelmünk alapján, azt az úgynevezett JTM szabály (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szerint lehet meghatározni. Egy 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnél – 500 ezer Ft havi nettó alatt – maximum 50%-ot tehet a hiteltörlesztőkre fordítani. Ám azt tudni kell, a bankok ennél szigorúbbak is lehetnek!

Fontos, hogy a bankok egy már meglévő Babaváró havi törlesztőjét különbözőképpen vehetik figyelembe lakáshitel felvételkor.
– Vannak bankok, amelyek a Babaváró kamatmentes havi törlesztőjét nézik ilyenkor, majd ehhez adják hozzá a lakáshitel törlesztőjét.
– Míg mások úgy veszik figyelembe a Babavárót, mintha nem született volna gyermek, vagyis kamatos volna a hitel.

A kettő között jelentős különbség van, hiszen az utóbbi számítási metódusnál nagyobb törlesztőt vesznek figyelembe JTM vizsgálatkor, vagyis magasabb jövedelemre lehet szükség ugyanakkora hitelösszeg felvételéhez.