Idén is ömlik a befektetők pénze az irodaházakba és raktárakba

A befektetők pénze volt középpontban a CBRE 2018-as Befektetési Reggelijén. A magyar kereskedelmi ingatlanpiac vezető vállalatainak képviselői meglehetősen optimisták voltak a szektor idei kilátásait illetően. Legfeljebb a finanszírozási lehetőségek esetleges romlása, illetve a kevés eladásra kínált ingatlan miatt éreznek némi bizonytalanságot.

A CBRE idén is megrendezte hagyományos tavaszi Befektetési Reggelijét, amelyen a magyar kereskedelmi ingatlanpiac vezető vállalatainak képviselőit kérdezte meg a hazai ingatlanpiac helyzetéről és a 2018-as várakozásokról. Vagyis a befektetők pénze volt terítéken.

Az idei év befektetési piacáról a megkérdezettek kétharmada (64%) úgy vélekedett, hogy legalább a 2017-es év 1,7 milliárd eurós forgalmára számít, ezen belül 28% szerint akár 2 milliárd eurót is elérheti a forgalom, ami egyébként rekordot jelentene a magyar kereskedelmi ingatlanpiacon, a globális válság előtti utolsó „békeév”, 2007 hajszállal 2 milliárd euró alatti forgalmát is túlszárnyalva. A szakemberek várakozásai egybevágnak a CBRE kutatási szakértőinek előrejelzésével, miszerint az idei év forgalma hasonló lehet a tavalyiéhoz, mindazonáltal, ez az 1,8 milliárd euró lehet a piac „plafonja”, tekintve a korlátozott kínálatot.

ingatlanbefektetés_prognózis_cbre.png

A befektetők származását tekintve a Befektetési Reggeli résztvevői úgy vélekedtek, hogy jellemzően a nagy nyugat-európai intézményi befektetők (49%), a magyar befektetési alapok (25%) és az Európába is az elmúlt néhány évben megerősödő kínai, koreai, orosz és közel-keleti befektetők (21%) növelik leginkább aktivitásukat. Ez is egybecseng a CBRE előrejelzéseivel, bár a nyugat-európai befektetők jelentős mértékű aktivitás-növekedése még kérdéses. „Egy biztos, az, hogy mind a piac, mind mi, tanácsadók úgy látjuk, hogy az opportunista, nagy kockázat mellett nagy hozamra játszó befektetők eltűnőben vannak a magyar piacról, jelzi, hogy egy biztos alapokon álló, erős ingatlanpiaccá váltunk” – mondta Kibédi-Varga Lóránt, a CBRE ügyvezető igazgatója.

befektetők_cbre_.png

Szemben a CBRE európai befektetési körképével, amely szerint a nemzetközi befektetők idén az ipari ingatlanokat várják első helyre, a magyar piac résztvevői a prémium irodaházakat (21%) és az újonnan épülő irodaházakat (19%) nevezték meg a legvonzóbb ingatlantípusnak, de jól szerepeltek az ipari ingatlanok (17%) és az alternatív befektetések (17%), mint például a szállodák is.

A jelenlegi, nagyon kedvező pénzügyi feltételek egy ideig még fennmaradnak a magyar befektetők szerint, akik leginkább az első osztályú irodák (33%) és az ipari ingatlanok (31%) hozamának további mérséklődését várják, szemben a bevásárlóközpontok (11%) és a bevásárló utcai ingatlanok (10%) hozamcsökkenésével. Mindazonáltal, nem elenyésző azok aránya (15%) sem, akik úgy érzik, idén vége lehet a hozamcsökkenésnek – párhuzamosan az amerikai FED kamatemelési ciklusával és a kötvényvásárlási program kifutásával.

Arra a kérdésre, hogy milyen ingatlant vásárolnának a leginkább Magyarországon, a válaszadók hasonló arányban jelölték meg a stabil cash-flow-val rendelkező prémium ingatlanokat és a hozzáadott-értéket képviselő ingatlanokat (32%-32%), míg a felújításra szoruló (25%), illetve üresen álló ingatlanok (10%) iránt lényegesen kevesebb érdeklődést mutattak.  „Világszerte megfigyelhető, hogy a befektetők egyre inkább az azonnali jövedelem reményében vásárolnak ingatlanokat és kevésbé a hozam további csökkenése motiválja őket. Magyarországon is a stabil, azonnali cash-flow a legcsalogatóbb, azonban kérdés, hogy mennyire szűk a kínálat az ilyen ingatlanok vonatkozásában.” – elemezte Borbély Gábor, a CBRE piackutatási igazgatója.

ingatlantípusok_cbre_.png

Mind azt a CBRE kutatásai igazolják, a magyarországi ingatlanpiac fejlődésének legjelentősebb kerékkötője (az egyre emelkedő építőipari költségek mellett) a rendelkezésre álló ingatlanok korlátozottsága – ez megegyezik a válaszadók véleményével, akik szerint az ingatlanok kínálata (38%) jelenti ma a legnagyobb kihívást, míg a szigorodó finanszírozási feltételek (23%), a hazai (16%) vagy nemzetközi (12%) politikai helyzet már jóval kevesebb aggodalomra ad okot. A gazdaság lassabb növekedésére pedig csak nagyon kevesen (3%) számítanak.

„A magyar gazdaság fundamentumai erősek, a fogyasztás folyamatosan bővül, a vállalatok terjeszkednek, és jelentős az európai uniós források hatása is – úgy véljük 2018-ban is jelentős üzleteket kötnek a magyar kereskedelmi ingatlanpiacon és ezekben az ügyleteket fogja támogatni a CBRE szaktudása is.” –  mondta Kibédi-Varga Lóránt, a CBRE ügyvezető igazgatója.