Dupla CSOK kifizetések idén, jövőre építőipari boomot hozhat az 5%

A járvány első hullámában bevezetett kijárási korlátozások következtében a gazdaság szinte leállt, majd újra kellett indítani azt, a jelenleg zajló második hullám miatt pedig nagyfokú a bizonytalanság. Az újHÁZ Centrum őszi Trendriportjából azonban kiderül: a CSOK és az 5 százalékos kedvezményes lakásáfa átalakíthatja a jelenlegi negatív trendeket.

Az újHÁZ Centrum által elkészített, november elején bemutatásra kerülő Trendriport statisztikai és forgalmi adatok segítségével, valamint nemzetközi kutatásokra támaszkodva vizsgálta a Covid-19 építőiparra gyakorolt hatását.

A vírushelyzet az élet minden szegmensére hatott, így az ingatlanpiaci igényeket is nagyban átalakította. Ahogyan a szakértők a Trendriportban feltárják majd: azok, akik a kijárási korlátozás időszakát egy panellakásban töltötték el, most minden követ megmozgatnak, hogy egy kis kertes házra, sorházi lakásra vagy nagy teraszos ingatlanra cserélhessék a lakásukat.

A kedvező kamatozású hitelek és a családtámogatási intézkedések – köztük a falusi CSOK – szintén a családi házak, vidéki ingatlanok iránti keresletet fokozzák, így egyértelműen kijelenthető, hogy a koronavírus-járvány első hullámának idején is népszerű volt a CSOK.

 

Költözne, eladna? Adja fel hirdetését a megújult Ingatlantájoló oldalon!

(x)

 

Ezt támasztják alá az Államkincstári kifizetések is, hiszen míg 2020. január 1. és 2020. június 30. között 63,2 milliárd forintot, addig tavaly ugyanebben az időszakban ennek az összegnek csak a felét, mindössze 31,9 milliárd forintot fizetett ki erre az Államkassza. Ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy a járványhelyzetre tekintettel a bankok egyszerűsítették a CSOK és jelzáloghitel igénylési folyamataikat, az MNB javaslatára pedig törlesztési moratórium került bevezetésre, melyet a veszélyeztett társadalmi csoportok, így a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak és a gyermeket nevelő családok számára további fél évvel meghosszabbítottak.

A második hullámban hozott intézkedések pozitív hatásai

A Trendriport megállapítja azt is, hogy a pandémia hatása több fronton is érezhető marad, az ágazati konszolidáció pedig akár két évet is felölelhet. A szakértők szerint azonban az építőiparnak új lendületet adhat a visszavezetésre kerülő, új építésű ingatlanokra vonatkozó 5 százalékos kedvezményes lakásáfa, amely a CSOK-kal kiegészülve egyszerre adhat segítséget az ágazatnak és a lakosságnak.

A kormányzati tájékoztatás szerint ugyanis azok, akik CSOK-kal vásárolnak új építésű ingatlant, januártól annak 5 százalékos áfatartalmát is visszaigényelhetik, ami egy 30 milliós lakásnál a 6,5 milliós megtakarításon túl további 1,5 milliós visszaigénylést jelent a családok számára. Az előnyei azonban vélhetően az építőipart is érinthetik majd, hiszen a jövő évre prognosztizált hiány akár pozitív mérlegbe billenhet át.

Az ipari termelés bővüléséhez szükséges építőanyag-gyártói és építőanyag-kereskedelmi kapacitások rendelkezésre állnak, így minden ok meg van a bizakodásra” – állapítják meg az újHÁZ Centrum szakértői. Különösen igaz ez a legfrissebb kormányzati bejelentések függvényében, melyeket Novák Katalin családokért felelős tárca-nélküli miniszter tett október elején

„A CSOK-kal vásárolt ingatlanok illetékmentessége és a maximum 3 millió forintig visszatérítésre kerülő lakásfelújítási beruházások olyan pozitív intézkedések, amelyekkel a gazdaság minden területét érintő Covid hatások az építőiparban ellensúlyozásra kerülhetnek, ráadásul nagymértékben hozzájárulhatnak a családok jólétének fokozásához is” – fűzik hozzá.