Drámai a társasházak műszaki állapota – íme a számok!

Elemzést készített a Magyar Nemzeti Bank 2020-ban a hazai társasházak műszaki állapotáról, felmérve a korábban megvalósult-, és a tervezett felújításokat, a szükséges finanszírozási forrásokat, és a felújítások előtt álló akadályokat. A legutóbbi Lakáspiaci Jelentésben közölt felmérésben összesen 1070 társasház vett részt, amelyek összesen 73 862 lakással rendelkeznek.

A Magyar Nemzeti Bank 2020 nyarán kérdőíves felmérésbe kezdett a hazai társasházkezelők körében a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE), a Társasházi Háztartás (THT) és az eHáz közreműködésével. A kérdőív célja a hazai házak műszaki állapotának, a korábban megvalósult-, és a tervezett felújításoknak a felmérése, különös tekintettel a felújításokhoz szükséges finanszírozási forrásokra, és a felújítások előtti akadályok feltérképezésére.

A válaszadó házkezelők a kérdőívet 2020. július és október között töltötték ki. A legutóbbi Lakáspiaci Jelentésben közölt felmérésben összesen 1070 társasház vett részt, amelyek összesen 73 862 lakással rendelkeznek.

A felmérésben szereplő házak 59 százaléka található a fővárosban lakásszám alapján. Kerületi bontásban erőteljes koncentráció figyelhető meg, a lakások fele ugyanis 4 kerületben helyezkedik el. Legnagyobb arányban a III. kerület képviselteti magát, itt található a lakások 22 százaléka. Szintén jelentős arányban szerepelnek a felmérésben XIII. kerületi lakások, hiszen Budapest ezen külvárosi részein számos panelházas lakótelep épült.

A felmérésben részt vevő társasházak 12 százaléka 1946 előtt épült, és ezen épületek 70 százaléka kisebb vagy jelentős felújításra szorul.

A világháborút követő újjáépítési időszakban egészen a 60-as évekig kevés lakás épült Magyarországon, az ebben az időszakban épült házak a minta 4 százalékát teszik ki, amelyek kétharmada szintén felújítást igényel.

Az 1960-tól kezdődő 15 éves lakásépítési programban épült a társasházak 41 százaléka, azt követő években egészen a rendszerváltásig pedig 35 százalékuk.

A jellemzően panellakásokat tartalmazó állomány 44 százaléka az átlagosnál rosszabb állapotú, és ezen felújítandó, 1960–90-ig épült lakások adják a kérdőívben szereplő lakásállomány 34 százalékát.

A 90-es évektől a 2008-as válság kitöréséig a felmérésben szereplő lakások 6 százaléka, amíg a recessziótól napjainkig a lakások 1 százaléka épült, utóbbiak többsége jelenleg is jó állapotban van.

 

Megújuló energia: 1% …

A társasházak energiahatékonyságát jelentősen befolyásolja az alkalmazott fűtési rendszer típusa. A felmérésben részt vevő társasházak legnagyobb arányban (mintegy 35 százalékuk) egyedi mérésű távfűtéssel rendelkeznek. A három leggyakoribb fűtési rendszer közé tartozik még a gázzal történő, valamint az egyedi mérés nélküli távfűtés, amelyek rendre a társasházak 31 és 22 százalékánál találhatók meg. A megújuló energia segítségével történő fűtés mindössze 1 százalékuknál érhető el.

A társasházak felénél az elmúlt 5 évben nem történt felújítás, holott szükség lenne rá.

További egyharmaduknál volt ugyan felújítás, azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy jó állapotban tudhassák valamennyi közműellátási rendszerüket, és mindössze 17 százalékuk vallotta azokat megfelelő állapotúnak.

További részletek:

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20210122/a-szandek-megvan-de-tobb-dolog-is-akadalyozza-a-tarsashazak-felujitasat-465512