Az építőipar nagyon rosszul teljesített

A várakozásokat lényegesen alulmúlva, 8,1%-kal csökkent az építőipar árhatástól megtisztított termelési volumene júniusban az előző év azonos időszakához képest.

Több mint egy éve minden hónapban növekedést ért el a magyar építőipar, de idén júniusban visszaesett a termelés, azaz megtorpant az ágazat – részben a bizonytalan körülmények miatt. A rendelésállomány ezzel szemben szerény, 1,2 százalékos pluszban volt június végén.

 Júniusban 8,1 százalékkal csökkent a magyar építőipari termelés volumene éves összevetésben a KSH friss adatai szerint. Az építményfőcsoportok közül az épületépítés volumene 4,8 százalékkal esett vissza, az infrastrukturális beruházásokat is tartalmazó egyéb építményeknél pedig 11,7 százalékos volt a csökkenés júniusban az előző év azonos időszakához képest.

„A friss adatok szerint megtorpanás látható az ágazatban. Az elmúlt időszak havi eredményeit nézve kiderül, hogy a mostani adat előtt legutóbb 2021 áprilisában volt negatív tartományban az éves összevetésben mért termelés. Az idei első félévben ugyanakkor még pozitív tartományban van a szektor: a termelés volumene 7 százalékkal haladta meg a 2021 első hat hónapjában feljegyzett szintet” – mondta Vida Tamás, a KÉSZ Holding Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette: Az ágazat jövőbeni teljesítményére alapvetően meghatározó rendelésállomány június, azaz a félév végén 1,2 százalékkal az egy évvel korábbi szint felett volt. Azonban az idei év korábbi hónapjaiban ez a mutató is magasabban volt, azaz ezen a téren is visszafogottabb növekedéssel lehet számolni.

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a megtorpanás több tényezővel is magyarázható. A nyersanyag- és alapanyag-drágulás, a béremelkedés mellett a bizonytalan nemzetközi gazdasági helyzet, az Ukrajnában zajló háború negatív hatása is kedvezőtlenül befolyásolja az építőipar helyzetét. Emellett érdemes megemlíteni, hogy az infláció mellett annak visszaszorítását célzó kamatemelések a finanszírozási, beruházási költségeket szintén növelik. A KÉSZ Csoport kezelni tudja az áremelkedésből és a gazdasági bizonytalanságból adódó hatásokat, így a kivitelezések az eredeti menetrend szerint alakulnak.

A vezető szerint az építőipar hosszabb távú jövője szempontjából, így a gazdasági növekedésben betöltött szerepe miatt kulcsfontosságú, hogy az elmúlt években kiépült kapacitások fennmaradjanak. Ugyanígy fontos tényező, sőt egyre lényegesebb szempont lesz, hogy az építőiparban még nagyobb szerepet kapjon a digitalizáció a tervezés, kivitelezés és az épületek működtetése során. Ennek köszönhetően ugyanis fenntarthatóbban, olcsóbban üzemeltethetőek a jövőben az épületek, márpedig a mostani energiaválság, és az ennek eredményeként növekvő fenntartási kiadások miatt ez kulcsfontosságú tényező lesz.

Milyen rész-adatok érkeztek?

Épületek főcsoportban 4,8% volt a növekedés, az egyéb építmények esetében pedig 11,7%-kal esett vissza a termelés, míg az előző hónaphoz képest, munkanaphatással kiigazítva 5,2% zsugorodott az építőipar teljesítménye. 37%-kal csökkent az épületek építésére megkötött új szerződések volumene, ami elérte a 196 milliárd forintot, a szerződésállomány pedig 1240 milliárd forint volt, ami árhatástól megtisztítva 10,9%-kal alacsonyabb állományt jelent az előző évhez képest.

Egyéb építmények (infrastrukturális beruházások) kategóriában éves alapon 11,1%-os csökkenés után 152 milliárd forintnyi új szerződés került aláírásra, az állomány pedig 2010 milliárd forint volt, ami 10,4%-os éves volumennövekedést jelent. Az első hat hónapban 7%-kal bővült az építőipari termelés.

A Takarékbank kommentárja

A második negyedévben érezhetően megtört az építőipar növekedési trendje, az átlagos éves növekedés 0,8%-ra lassult az első negyedévi 18% után, míg negyedéves alapon 5,5%-kal csökkent. Eközben a problémákat jelzi, hogy a drágulás is igen erőteljes. Elsősorban az építőanyagok árnövekedése miatt 2022 II. negyedévben 25%-kal nőttek az iparági termelői árak éves alapon, az előző negyedévhez képest pedig 7,6%-kal.

Az építőipar alapvető problémája továbbra is az anyagellátás kiszámíthatatlansága, az akut munkaerőhiány, kapacitáshiány és az áremelkedési problémák. Jelenlegi várakozásunk szerint idén közel 7%-os lehet az iparág növekedése, a folyamatban lévő lakossági építkezési és felújítási megrendeléstömeg még elegendő volument biztosít, amit a háztartások energetikai (napelem, hőszivattyú, hőszigetelés stb.) beruházásai is támogathatnak.

Azonban az alapanyag ellátás problémai, a rapidan növekvő költségek, a finanszírozási költségek látványos emelkedése és a várhatóan csökkenő állami megrendelési volumen már az idei második negyedévtől bizonytalanságot és lassulást okozhat az iparágban. Az ipari célú üzemépítések az óriási működő tőke báramlásnak és hatalmas gyárépítéseknek köszönhetően még akár érdemben gyorsulhatnak is, míg a logisztikai és raktárépítések, irodaépítések, valamint más kereskedelmi célú építkezések is stabilan erősek maradhatnak.