Most értük el a 10 évvel ezelőtti lakásárakat

Magyarország egyes régiói között jelentős különbségek tapasztalhatók a lakásárak változását tekintve. 2018 második negyedévére már minden magyarországi régióban meghaladta a lakásárak szintje nominális értelemben a 2008. év végi szintet, az áremelkedés mértékében azonban jelentős heterogenitás tapasztalható a régiók között.  A két szélső eset a főváros és az észak-magyarországi régió: míg előbbi esetén a lakásárak nominálisan 84 százalékkal tartózkodnak a 2008-as szint felett, addig Észak-Magyarországon a városi lakásárak ugyanazon a szinten vannak, mint 2008-ban. – olvastuk az MNB friss Lakáspiaci Jelentésből, amit november közepén hoztak nyilvánosságra.

A városi lakások árait tekintve jelentős emelkedés volt még tapasztalható 2008 és 2018 első féléve között a nyugat-magyarországi és a dél-alföldi régiókban. Míg előbbi esetén a lakásárak 46 százalékkal, addig utóbbi esetén 37 százalékkal haladják meg a válság előtti időszak árszintjét

A lakásárak emelkedése mellett egyre rosszabb minőségű lakások cserélnek gazdát. Az értékesített lakások átlagos ára éves alapon már csökkenést mutat 2018 második negyedévében. Mindez – a lakásárak érdemi emelkedése mellett – azt jelenti, hogy a minőségi összetételt tekintve egyre rosszabb (alapterület, állapot, kor, energetika, elhelyezkedés szempontjából), vagyis olcsóbb lakások cserélnek gazdát.

Budapestet tekintve jól látható, hogy az összetételhatás-index – ami megmutatja, hogy az értékesített lakások átlagos ára kizárólag a minőségi összetétel megváltozásának hatására miként változik – többnyire negatív tartományban volt a jelenlegi fellendülés alatt. A fővárosi drágulás következtében tehát fokozatosan egyre rosszabb minőségű, és így relatíve olcsóbb lakás cserélt gazdát.

Mindez azzal is összefüggésben állhat, hogy a ciklus kezdetekor inkább a tehetősebb, nagyobb megtakarítással rendelkezők vásároltak jobb minőségű lakásokat.  2018-ban az összetételhatás-indexek Budapesten, a vidéki városokban és a községekben is jelentős csökkenést mutatnak, vagyis mindenhol eltolódott a kereslet a rosszabb minőségű, olcsóbb lakások irányába.