Mini lakásban is lehet étkezőt kialakítani

A legtöbb budapesti belvárosi lakásban annyira kicsi a konyha, hogy a méreteinél fogva lehetetlen megoldani a közös étkező kialakítását. Van azonban mód arra, hogy kis helyen, kis lakásban is legyen reggeliző asztal és szék – ha nem is rendes nagy étkező.

Ha a lakás méretei és elrendezése adja a lehetőséget, akkor a közös terekből, például a nappaliból érdemes lecsípni annyi helyet, hogy legyen hol leülni az asztalhoz egy tányér levesre. Természetesen lehet a színekkel is játszani, és az asztallábak, széklábak áttetszősége, szellőssége is meghatározhatja, mennyire tűnik optikailag tágasnak a kis térbe helyezett étkező rész. Azonban a legtöbb lakásban az optikailag nagyított tér is kevés, és okosan, ügyesen kell megoldani az étkezőasztalt, étkezőszékek kérdését.

A legegyszerűbb, ha bárpultot építünk, olyan helyre, amit egyébként alig használnánk ki: például az ablakhoz. Az alábbi galériában mutatunk erre is példát. A bárszéknek nem muszáj különálló széknek lenni, a House Beautifulban megmutattak olyan bárszéket és bárpultot is, ahol a szék maga egy kihajtható beépített ülőke – csak maga az ülőfelület létezik, lábai nincsenek. Ha a konyhában erre nincs hely, akkor az előszoba vagy a nappali egy-egy sarkát is felhasználhatjuk étkezőként, és sarokülőkkel, lebegő polcszerű székekkel és azon párnákkal máris kicsi és szellős étkezőt lehet kialakítani.

A belvárosi lakásokban arra is van lehetőség, hogy lehajtható asztalkával oldjuk meg a reggelizőasztalt, méghozzá az előszobában. Lehajtva használható előszobai asztalnak, kicsomagolva pedig tökéletesen funkcionáló étkezőasztalt kapunk. A franciák egyébként zseniális megoldásokkal szolgálnak arra, hogyan lehet aprócska terekben étkezőket kialakítani, érdemes a francia enteriőr blogokat is átböngészni – mi is megtettük, az alábbi galériában akad példa tőlük is az étkezőkre.