Megelőzheti a Tisza-tó a Balatont?

Bár azt gondolnánk, hogy a járvány hatására az agglomerációban és a Balatonon is nőtt az ingatlanpiaci tranzakciók száma 2020-ban, az igazság az, hogy éppen ennek ellenkezője figyelhető meg, tudhatjuk meg az MNB részletes térképéről. Az igazi meglepetés azonban az, hogy míg a Balatonon egy visszafogott mértékű visszaesés történt, addig a Tisza-tó melletti településeken emelkedés volt tapasztalható, olvashatjuk a Portfolio.hu cikkében.

Mind a KSH, mind a Duna House rendszeresen közzéteszi a hazai lakáspiacon egy év alatt eladott lakóingatlanok számát. Ezúttal azonban az MNB készített egy részletes térképet arról, hogy az ország különböző részein milyen változásokat okozott a járvány a 2020-as ingatlantranzakciók számában. Míg országosan kevesebb lakást adtak el mint a megelőző évben, egyes településtípusoknál emelkedett a tranzakciók száma. Íme a járvány legnagyobb nyertesei és vesztesei.

Míg országosan 15,5 százalékkal kevesebb lakás cserélt gazdát 2020-ban mint 2019-ben, az üdülőkörzetekben alacsonyabb volt a visszaesés, sőt, voltak helyek, ahol éppen a járvány miatt élénkült meg a forgalom.

A Tisza-tó az új kedvenc

A második félévben tapasztalt aktivitásnak tulajdoníthatóan, a Balaton környéki településeken az országos átlaghoz képest lényegesen kisebb mértékben esett vissza az adásvételek száma, a Tisza-tó környékén pedig még mérhető emelkedés is volt.

Az üdülőkörzetekben összességében 14,5 százalékkal csökkent az adásvételek száma 2020-ban éves összehasonlításban, ami kismértékben alacsonyabb az országos szinten mért 15,5 százalékos tranzakciószám-visszaeséshez képest, egyes üdülőkörzetek pedig, mint például a Tisza-tó és a Balaton, kiemelkednek a többi közül.

A BALATON KÖRNYÉKI TELEPÜLÉSEKEN 5,8 SZÁZALÉKOS VISSZAESÉS TÖRTÉNT, MÍG A TISZA-TÓ KÖRNYÉKI TELEPÜLÉSEKEN 2020-BAN KÖZEL 8,9 SZÁZALÉKKAL TÖBB ADÁSVÉTEL VALÓSULT MEG, MINT 2019 SORÁN.

Az elmúlt évben a legnagyobb mértékű, közel 29,5 százalékos visszaesés a járvány terjedésének tulajdoníthatóan a második negyedévben volt tapasztalható az üdülőkörzetekben, ami illeszkedik az országos szinten tapasztalt folyamatokba. Nyártól azonban fokozatosan egyre több adásvétel valósult meg ezeken a településeken, kiemelten a Tisza-tó és a Balaton környéki városokban, miközben országos szinten folytatódott a lakáspiaci aktivitás visszaesése a harmadik negyedévben.

 

Magyarország településein megvalósult lakáspiaci tranzakciók számának változása 2020 és 2019 között, Forrás: NAV, MNB

Meglepetés az agglomerációban

Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy a járvány hatására nőtt az érdeklődés a nagyobb alapterületű kertes házak iránt, az agglomerációs településeken hiába van sok ilyen típusú ingatlan, az országos átlagnál nagyobb mértékű visszaesés volt tapasztalható, különösen a főváros környékén. Az agglomerációs településeken az adásvételek száma éves alapon 18,5 százalékkal esett vissza 2020-ban, meghaladva az országos szinten tapasztalt 15,5 százalékos mérséklődést. Ezt részben magyarázhatja, hogy 2020-ban a megelőző évekkel ellentétben már nem Budapesten, hanem az agglomerációs településeken emelkedtek nagyobb ütemben a lakásárak, ami ha a jövőben is így marad, mérsékelheti a fővárosból agglomerációba vagy vidékre történő kiáramlást.

A LEGNAGYOBB MÉRTÉKBEN A BUDAPESTI ÉS AZ ÉRDI AGGLOMERÁCIÓBAN CSÖKKENT A TRANZAKCIÓK SZÁMA, RENDRE 34,3 ÉS 33,0 SZÁZALÉKKAL,

de a visszaesés megfigyelhető volt valamennyi agglomerációban. Az országos folyamatokkal összhangban a negyedik negyedévben azonban már több agglomerációban is élénkülést mutatott a lakáspiac, a főváros környéki településeken azonban az év utolsó három hónapjában is mérséklődés volt tapasztalható.