Így is meg lehetne menteni a műemlék épületeket!

A műemlék épületek helyzete sajnos kényes kérdés, ugyanis renoválásuk és állandó karbantartásuk borzasztó összegeket emészt fel, és jóval több ilyen épület van, mint amennyinek a felújítását az állam finanszírozni tudná.

Azokat az épületeket pedig, melyeket nem tudnak felújítani, általában megpróbálják értékesíteni. S bár egy műemlék épületből akár turisztikai, akár más céllal csodás dolgokat lehet kihozni, még az ebben fantáziát látó vállalkozók sem szívesen vásárolják meg őket a szigorú műemlékvédelmi szabályozás miatt.

Ebben a VI. kerületi épületben, melyben egykor Tildy Zoltán is lakott, például csak a kápolna, a díszterem és három ajtó áll műemlékvédelem alatt, így felújítása is ennek jegyében történt.

Még több képért kattintson a fotóra!

A műemlékvédelmi törvény ugyanis (egyébként érthető okokból) rendkívül szigorúan szabályozza, hogy egy műemlékvédelem alatt álló épületet, hogyan és milyen alapanyagokkal lehet felújítani. Renoválásuk ezért sokkal költségesebb, mint egy hétköznapi épületé, így sokszor sajnos az enyészeté lesznek.

Ennek a szentendrei műemlék épületnek a renoválása 12 évig tartott. Sokan tartanak a hosszú ideig tartó, költséges felújítástól, ezért nehezen találnak gazdára a műemléki védettség alatt álló épületek.

Még több képért kattintson a fotóra!

Pedig másképpen is lehetne csinálni, és ebben az olaszok járnak elől jó példával – tudhatjuk meg az Msn.com nemrég megjelent cikkéből. Olaszországban ugyanis 103 történelmi épületet adnak oda ingyen fiatal vállalkozók részére, amennyiben vállalják, hogy az adott ingatlant turisztikai desztinációvá alakítják.

Egy olasz kastély, melyet remélhetőleg hamarosan felújítanak a program keretén belül

Kép forrása: cnbc.com

Az épületek egyébként 8 történelmi útvonal mentén helyezkednek el, szerte az országban, valamint Szicília és Szardínia szigetén, melyeket kirándulók, kerékpárosok és zarándokok használnak rendszeresen.

A jelentkezőknek egy pályázatot kell benyújtaniuk arra vonatkozóan, hogy hogyan, milyen turisztikai attrakciót alakítanának ki az általuk kiválasztott ingatlanon, és az elbírálásnál előnyt élveznek a 40 évnél fiatalabb vállalkozók.

A szerencsés nyertesek ezután 9 évet kapnak arra, hogy tervüket megvalósítsák, mely szükség esetén további 9 évvel növelhető. A program azonban nem áll meg itt, ugyanis az elkövetkező két évben további 200 épületet szeretnének így „értékesíteni” és megmenteni.