Hogyan készülhetünk fel okosan az ingatlanvásárlásra?

Szinte soha nem lehetünk elég körültekintőek akkor, amikor egy ingatlan vásárlásába fogunk bele, hiszen még a legkisebb alapterületű lakásnak vagy irodának is sokmilliós ára van. Egy nagyobb, kertes családi ház vásárlására pedig nem véletlenül szoktak egy élet munkájaként hivatkozni – hiszen bizony sok-sok éves, akár évtizedes fizetésünk összegét is kiteszi egy értékesebb ingatlan. Amikor otthont teremtünk magunknak, esetleg családunknak, akkor fontos, hogy az igényeinknek megfelelő adottságokkal rendelkező, az ízlésünkhöz passzoló, az anyagi lehetőségeinkhez mérten pedig vállalható konstrukció mellett tegyük le a voksunkat.

Mindehhez nemcsak jó pénzügyi döntéseket kell hozni, hanem jogi szempontból is felkészültnek kell lenni, hogy elkerüljük a lakásvásárlás buktatóit, amelyeknek sokszor nagyon komoly anyagi következményei lehetnek. Mostani bejegyzésünkben ezeket a kérdéseket vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről, és megnézzük, mire kell odafigyelnünk, ha minden szempontból jó vételt szeretnénk csinálni!

Mire érdemes figyelni egy ingatlan vásárlása során?

Egy lakásvásárlás az egyik legkomolyabb befektetés valamennyiünk életében, anyagi szempontból jelentős vállalás, hiszen az önerő mellett jellemzően kölcsönre is szükségünk lesz a vásárlás finanszírozásához. Egy új lakást hosszú távra vásárolunk meg, a hitellel pedig sok-sok évre vállalunk pénzügyi kötelezettséget. Ráadásul minden esetben jelentős összegekről, milliós kiadásokról beszélünk, ezért egyáltalán nem mindegy, végül milyen feltételekkel tudjuk nyélbe ütni az üzletet. Nézzük is, mire fontos odafigyelni, ha szeretnénk elkerülni a lehetséges buktatókat és minden szempontból jól dönteni!

Mérlegeljük pénzügyi lehetőségeinket!

Ha csak egy kisebb összeg hiányzik a lakásvásárláshoz, mert van elegendő félretett összegünk vagy egyidejűleg például  egy másik ingatlant is értékesítünk, a személyi kölcsön is megoldást jelenthet. A szabad felhasználású hiteleket arra költjük, amire csak szeretnénk, nem kell elszámolnunk velük a bank felé. Ezek azonban fedezet nélküli pénzügyi segítségek, ezért a jövedelmünk összege döntő jelentőséggel bír a hitelbírálat során, hiszen elsősorban ez alapján állapítják meg a legmagasabb felvehető összeget.

A jelzáloghitelek esetében mindig van valamilyen vagyontárgy, amely a pénzintézet által folyósított összeg fedezeteként szolgál. Emiatt kicsit megengedőbbek a bank feltételei – például egy személyi kölcsönnel összevetve –, ugyanakkor gyakran leendő otthonunkat ajánljuk fel biztosítékként. Bár nem jellemző és általában csak a legrosszabb adósi magatartások következményeként fordul elő, hogy elbukjuk a lakásunkat – de minden esetben értékes dolgot viszünk be fedezetként egy ilyen konstrukcióba, ezért nem árt óvatosnak lenni.

Alaposan gondoljuk végig anyagi lehetőségeinket, ne csak aktuális keresetünkre alapozzunk, hanem mérjük fel a tartalékainkat is, amelyek jól jöhetnek például egy hosszabb távú keresőképtelenség vagy munkanélküliség esetén.

Keressünk kedvező lehetőségeket!

A babaváró támogatás és a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) családos emberek számára ideális segítség lehet. A babaváró hitel egy szabad felhasználású kölcsön, amelyet akár lakásvásárlásra is fordíthatunk. Ráadásul a harmadik gyermek megszületését követően a felvett összeg egy vissza nem térítendő támogatássá alakul, amelyet egyáltalán nem kell visszafizetnünk. A CSOK szintén előnyös konstrukció, ha pedig ennek a felhasználásával vásárolunk vagy építünk új lakást, akkor bizonyos esetekben a visszterhes vagyonszerzési illetéket sem kell megfizetnünk, amellyel milliós összegeket is spórolhatunk.

A Zöld Otthon Program keretében elindított zöld hitel egy állami kamattámogatással elérhető hitelkonstrukció volt, amelyet magas energiahatékonyságú új lakóingatlan építéséhez vagy vásárlásához lehetett igénybe venni. Bár az MNB által az erre a célra biztosított keret kimerült, így valamennyi bank felfüggesztette ennek folyósítását, később bizonyos pénzintézetek piaci alapon újra elérhetővé tették a konstrukciót.

A zöld hitel ráadásul kombinálható a családtámogatási rendszer más elemeivel, akár a CSOK-kal és a babaváróval is. Érdemes tehát keresni a kedvező lehetőségeket, esetleg felkeresni egy független pénzügyi tanácsadót, hogy igényeinkhez és lehetőségeinkhez mérten milyen megoldási javaslatokat tud nekünk felajánlani.

Bízzunk meg egy jó ügyvédet!

Egy lakásvásárlás minden esetben szerződéskötéssel zárul, hiszen a megállapodás írásba foglalása jogszabályi kötelezettség. Éppen ezért a  szerződéskötéshez elengedhetetlen egy ingatlan ügyvéddel történő egyeztetés is. Ha foglalót vagy előleget fizetünk a kiszemelt ingatlanért, fontos, hogy jogi szakértő segítségére hagyatkozzunk, hiszen funkcióját tekintve hasonló dokumentumok, tartalmukat tekintve mégis jelentős különbségek vannak közöttük. Ha pedig nem vagyunk kellően körültekintőek, súlyos pénzösszegeket bukhatunk a figyelmetlenség miatt, ha végül mégsem vásárolnánk meg a kiszemelt ingatlant.

A szerződéses és az adminisztratív teendőkben való közreműködés mellett az ingatlan ügyvéd ellenőrzi a tulajdoni lapot, hogy megbizonyosodjon, valóban a tulajdonos kínálja eladásra a lakást vagy az tényleg mentes az olyan terhektől, mint a jelzálog vagy a haszonélvezet. Ezen túl pedig tájékoztat minket valamennyi lehetőségről, például az illetékkel kapcsolatos kedvezményekről, mentességekről, felhívja a figyelmünket, ha például fizetési vagy adatszolgáltatási kötelezettségünk merül fel, és hasznos segítségünk lesz új otthonunk birtokbavétele során is.

Ha új lakást vásárolnánk tehát, soha ne vágjunk bele egyedül a folyamatba, hiszen komoly összegeket kockáztathatunk egy-egy figyelmetlenséggel vagy pontatlansággal! Bízzunk azokban, akiknek ez a szakmájuk, megéri költeni akár egy pénzügyi tanácsadó, akár egy ügyvéd szolgáltatásaira, hiszen egy hozzáértő jó tanácsa sokat segíthet a buktatók elkerülésében!