7-től 600 millióig – avagy az év legizgalmasabb fővárosi ingatlan trendjei

A Budapesti átlagos ingatlan 2019-ben nem lett kelendőbb, sőt: 20%-kal csökkent iránta a kereslet, közben pedig 7 millióért és több mint 600 millióért is lehetett ingatlant venni…

Ideje mérleget vonni. A 2019-es évben rengeteget változott a hazai ingatlanpiac. Az persze nem válzotott, hogy a hazai piac egyik fő mozgatórugója a fővárosi lakáspiac maradt. Ugyanakkor a Duna House ingatlanközvetítői számos érdekességgel találkoztak 2019-ben, amelyből most kiválogattuk a legjobbakat.

Melyik kerület volt a legnépszerűbb, mennyiért cserélt tulajdonos a legolcsóbb és legdrágább lakás?

A lakáspiaci best of válogatást a legolcsóbb és legdrágább ingatlanokkal kezdjük.

Amíg 2018-ban még 6 millió forintért is lehetett lakást találni, idén a fővárosban már minimum 7-7,5 millió forintot kellett fizetni a legolcsóbb ingatlanokért, igaz ennyiért már a 20., 21. a 4. és a 7., 8. kerületben is volt tranzakció.

A legtöbb esetben felújításra szoruló, egészen kis lakásokat, vagy régebbi házat (esetleg házrészt) lehetett ezért az árért kapni, amire nagy valószínűséggel bőven kellett még költenie az új tulajdonosnak, ha nem épp bontandó darabokról vagy városszéli “csodákról”, például üdülő jellegű faházakról volt szó.

Ám a skála másik oldalán is van miből válogatni, jónéhány 300 millió forint körüli adás-vétel zajlott 2019-ben, de a legdrágább ház a budai oldalon több mint 600 millió forintért cserélt tulajdonost!

Mely kerületek a legnépszerűbbek?

A szélsőségek mellett érdemes megnézni a teljes piacot, amiből kiderül, hogy a fővárosban az átlagos négyzetméterár 576 ezer forint volt, amihez 41 millió forintos lakásár kapcsolódott. „Budapesten a legtöbben még mindig Angyalföldön keresik új otthonunkat, az ingatlankeresők közel 18%-a ebben a kerületben szeretne ingatlant vásárolni, amelyet kis lemaradással Zugló követ. A dobogó harmadik fokára a legnépszerűbb budai lokációk a 2. és a 11. kerület ért oda 2019-ben.” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Jelentős kereslet-csökkenés!

„A népszerűségi lista ugyan nem változott sokat, a fővárosi kereslet volumene azonban jelentősen, közel 20 százalékkal csökkent az idei évben. A csökkenés ellenére az árakban még nem volt jelentős változás és összességében még mindig aktív budapesti ingatlanpiacról beszélhetünk.” – tette hozzá Benedikt Károly.

Nem a méret a lényeg! Íme a szélsőségek:

A Duna House adatai szerint az adás-vételek 1%-át tették ki a 25 nm alatti minigarzonok, amelyek közül egy 12. kerületi nyerte el idén a legkisebb budapesti lakás címet a mindössze 10 négyzetméterével. A rendkívül jó elhelyezkedésének köszönhetően azonban ezért a lakásért is több mint 12 millió forintot fizetett az új tulajdonosa.

A családi házak közül a legnagyobbat a 16. kerületben vették meg, a 9 szobás villaépület nagysága több mint 600 négyzetméter, 3 konyhával és 4 fürdőszobával rendelkezik és közel 300 millió forintért cserélt tulajdonost.