5 érdekesség a modern építkezésekről

Bár napjainkban nem olcsó mulatság belevágni egy építkezésbe, sokan döntenek saját tervezésű új ingatlan mellett. A technológia természetesen az építőiparban is folyamatosan változik, és folyamatosan újabb és újabb megoldások teszik zöldebbé, kényelmesebbé vagy éppen tartósabbá a családi házakat, irodaépületeket. Cikkünkben néhány érdekes modern lehetőséget mutatunk be.

Miért egészen más ma építkezni, mint régen?

Húsz-harminc évvel ezelőtt meglehetősen korlátozott lehetőségekkel találkoztunk, ha lakásépítésbe vágtuk a fejszénket. Bár a rendszerváltás után az egyensablon szerint épülő, a kreativitásnak gátat szabó „Kádár-kockák” idejének leáldozott, a hagyományos technikák még sokáig egyeduralkodónak számítottak. Lényegében elképzelhetetlen volt, hogy ne téglából épüljön a házunk, a válaszfalakat is beleértve, és a hungarocellszigetelésnek sem igazán létezett alternatívája.

Talán emiatt is tartja magát idehaza az elképzelés, hogy egy építkezésbe csak olyan ember kezdjen bele, akinek rengeteg ideje, pénze és végtelen türelme van. Holott napjainkban a modern megoldásoknak köszönhetően lényegesen lecsökkent az építkezések ideje, a költségeken is jelentősen tudunk faragni és a megbízhatósággal sem igazán akadnak gondok.

5 érdekes megoldás a modern építkezésekről

Újrahasznosított anyagok

Azon ma már senki nem lepődik meg, ha egy épület műanyag elemei újrahasznosításból származnak. A csöveknél és az egyéb épületgépészeti elemeknél bátran támaszkodhatunk „recycling”-forrásra, de ennél manapság több lehetőség is áll előttünk. Sokan esküsznek például a bontási hulladékra, amit megfelelő eljárással ismét fel lehet használni. Ilyen lehet a tégla, a cserép vagy akár az üveg is.

Ha pedig az üvegnél tartunk, az ablakokhoz és más nyílászárókhoz is vásárolhatunk újrahasznosításból származó üveget, sőt akár a faanyagok is származhatnak ilyen forrásból. Az újrahasznosításhoz tartozik az is, hogy természetes anyagok használatára törekszünk. Remek választás a nád vagy éppen a szalma, ami a födém kiépítésében játszhat szerepet.

Moduláris építés

Az előre gyártott elemekből készült ingatlanok óriási sikernek bizonyultak az elmúlt időszakban. Az ilyen házak villámgyorsan elkészülnek, a költségeket tekintve lényegesen kedvezőbbek, miközben az általános tulajdonságaik (tartósság, szigetelés) megegyeznek a téglaépületekével. A moduláris házak jellemzően fából vagy acélból készülnek, ugyanakkor létezik a két technika egyesítése is, ez a hibrid technológia.

A szigorú előírások szerint készült sablonok kimagasló pontosságot tesznek lehetővé. Nem fordulhat elő, hogy a falak ferdék lesznek, és persze az sem, hogy a szakik „kispórolják belőle az anyagot”. A korszerű moduláris házak környezetkímélők és az energiahatékonyság tekintetében is verhetetlenek.

Sablonok

A betonsablonokkal nem magát az épületet, hanem a kiegészítőket tehetjük igazán egyedivé. Ezekkel az előre elkészített formákkal különleges kerítéseket, járdákat vagy éppen oszlopokat hozhatunk létre. Méghozzá igen gyorsan, hiszen az előre legyártott sablonokba csak betont kell öntenünk, és máris elkészíthetjük az ízlésünknek megfelelő elemeket.

A betonsablonok terén szinte csak a fantáziánk szab határt a lehetőségeinknek. A modern minták mellett a hagyományos elemek is elérhetők, méghozzá számtalan különböző méretben. Pusztán arra kell ügyelnünk, hogy a betonhoz olyan adalékokat adjunk, melyek ideálissá teszik a betonsablonban történő felhasználáshoz.

3D-nyomtatás

A 3D-nyomtatással készült házak ma még kuriózumnak számítanak, de pár év múlva alighanem a mindennapok szerves részét képezik majd. Hasonlóan a moduláris ingatlanokhoz, ebben az esetben is sablonokat használnak a szakemberek, ezeket azonban betonból önti ki egy 3D-nyomtató. Az ilyen gépek döbbenetes sebességgel dolgoznak: egy 1 négyzetméteres dupla rétegű falat alig 5 perc alatt hoznak létre.

Nem csoda tehát, hogy maga az építkezés is szélsebesen zajlik. Kaliforniában például egy 3D nyomtatással készült családi házat mindössze 24 óra alatt sikerült felhúzni a munkásoknak. A technika további nagy előnye, hogy a 3D-nyomtatóval bármilyen bonyolult alakzat könnyedén kivitelezhető.

Környezetbarát hűtés és fűtés

A modern technikák nemcsak az ingatlan szerkezetében fontosak, hanem a fűtési és a hűtési rendszer kialakításánál is. Egy épület energiahasználatának zöme ugyanis ezen az úton keletkezik, vagyis itt tudunk a legtöbbet tenni a fenntarthatóságért. Ennek alapja pedig az, hogy búcsút intünk az olyan elavult fosszilis energiahordozóknak, mint a szén, a földgáz vagy a fa.

Szerencsére a zöld alternatívák ma már nem annyira drágák. A napelemek telepítéséhez akár állami támogatást is kaphatunk, és így olcsóbban juthatunk elektromos áramhoz. A geotermikus, vagyis a földben tárolt, hő felhasználása pedig lényegében nullára csökkenti otthonunk ökológiai lábnyomát.

Törekedjünk a környezetbarát módszerek alkalmazására!

A legtöbb modern építési megoldás azt a célt szolgálja, hogy az építkezés minél kisebb mértékben szennyezze a környezetet. Az újrahasznosított anyagoknak, az előre gyártott sablonoknak vagy éppen a megújuló energiaforrásoknak köszönhetően épületeink nemcsak szépek és kényelmesek lesznek, de a bolygó egészségét is óvják.