Ne menjen közelebb 70 cm-nél a tárgyalópartneréhez!

Mindannyiunknak meg van a saját gesztikulációs rendszere, ami már az évek alatt annyira természetessé válik, hogy a személyiségünk részeként, szervesen hozzánk tartozik. Már észre sem vesszük, hogy miket közvetítünk nonverbális úton a külvilág felé, ami persze hétköznapjaink során egyáltalán nem probléma. De mi történik akkor, ha bekerülünk egy céges környezetbe? Tudja-e például, hogy a tárgyalások idején 70 cm-nél közelebb nem szabad menni a partnerhez. 

Kutatásokkal alátámsztott tény, hogy a kommunikáció során 55%-ban nem a hallott információra figyel a hallgatóság, hanem a látottakra. Így egyértelmű, hogy miért is olyan fontos a nonverbális közlésmód.

pexels-photo-401685_2.jpeg

A szemkontaktus felvétele egy egyszerű eszköz arra, hogy figyelmünket közvetítsük valaki felé. Persze van különbség aközött, hogy bámulunk-e valakit vagy csak fókuszálunk. A businessmen általában azt mondják, hogy sokkal célszerűbb valakinek az orrára, szájára fókuszálni, mint folyamatosan a szemébe nézni. Persze, ha éppen belemélyültünk egy beszélgetésbe, akkor nehéz ezt kikerülni. A másik érdekes helyzet, amikor valaki hozzánk beszél, ám mégis kerüli a pillantásunkat. Ez azt üzenheti, hogy hazudik, vagy elhallgat valamit előlünk.

pexels-photo-366063_2.jpeg

Egy mosoly nem kerül semmibe, és még kevesebb izommunkával is jár, mint egy homlokráncolás. Eközben pozitív üzenetet közvetít a külvilág felé, és a tükörreflex miatt mosolyt várhatunk cserébe. Az összeráncolt száj leginkább arra utal, hogy komolyan gondolkozik az illető.

Ha beszéd közben egyenesen tartjuk a fejünket, akkor azzal önbizalmat sugárzunk – ami egy prezentáció során kifejezetten hasznos lehet. Ugyanakkor hasznos, ha éppen védekező állásponton vagyunk, mert egy kollégánk szemrehányást tesz valami miatt. Ennek ellenére, ha barátságosnak akarunk látszani, jobb, ha kicsit megdöntjük a fejünket valamelyik irányba.

pexels-photo-325924_2.jpeg

A testtartás is árulkodó, hiszen már az iskolában megtanítottak minket arra, hogy húzzuk ki magunkat az órán. Ez az üzleti életben is hasonló képpen működik, ha egyenesen ülünk vagy állunk, akkor az a figyelem és tettrekészség jele. Ezzel szemben a lehajtott fej, összeesett vállak a fáradtságra, érdektelenségre utalnak.

Egy üzleti meetingen megfeszülten figyelhetjük, hogy ügyfelünk milyen pozícióban tartja a lábát. Például, ha sokat mozgatja a lábát, akkor az idegességre utal. A keresztezett lábakból csak óvatosan következtessünk negatív hozzáállásra, különösképpen a nőknél. Ha úgy kényelmes, akkor inkább a bokánknál keresztezzük a lábunkat, ugyanis a térden megtámasztott boka arroganciára utal.

pexels-photo-288477_2.jpeg

A két ember közötti távolság is nagyon fontos, hiszen ha valakinek belelépünk az intim szférájába (70 cm-nél közelebbre), akkor az kellemetlen hatással lehet a másikra, például túlzott nyomulásnak vélheti. Ha szeretnénk jó benyomást tenni, akkor figyeljünk arra, hogy a másik milyen távolságot szeretne tartani és igazodjunk hozzá.