A legmodernebb zöld megoldásokkal jön az Ecodome irodaház

Jelentős bérlői megtakarítást is eredményező, az elérhető legmodernebb zöld megoldásokkal épül a bel-budai irodalokáció friss háza, az Ecodome.

Nem adja alább az Ecodome fejlesztője, a Redwood Holding: a legmagasabb környezetvédelmi fokozatot, a LEED Platinumot célozta meg, amikor elkezdődött az új irodaház tervezése. Azt vallja, hogy a nagyon szigorú feltételek betartása az üzemeltetőnek és a bérlőknek is előnyös és igazolja a fejlesztő valóban környezettudatos hozzáállását.

„A kivitelezés során a lehető legmagasabb lesz az újrahasznosított anyagok aránya, csak olyan ragasztókat és festékeket engedünk felhasználni, amik megfelelnek a LEED minősítésnek, nagyon ügyelünk a szállítási tevékenység optimalizálására és természetesen folyamatosan dokumentáljuk a szelektív hulladékgyűjtést és általában is az egész építési folyamatot.” – avatott be a részletekbe Czuppon Gábor műszaki és fejlesztési vezető.

Egy irodaháznál kulcsfontosságú a gépészet, tulajdonképpen ez a lelke az üzemeltetésnek. Az Ecodomne-nál száműzték a gázfűtést, ehelyett egy korszerű hőcserélős és hővisszanyerős rendszert építenek be. Mivel tudják, hogy az irodákban dolgozók számára nagyon meghatározó, hogy milyen a levegő, ezért a legmodernebb, magas tisztaságú központi légkezelő berendezést építik ki. A csapadékvizet a pincetérben gyűjtik, onnan oldják meg a kert és zöld felületek öntözését, valamint a wc-öblítést. A világítást a legmodernebb LED-lámpák végzik, elektronikus rolókat használnak az üvegfelületeken és az épület tájolását eleve úgy határozták meg, hogy optimális legyen a külső hő fogadása vagy visszatartása. A kedvező tájolást tovább kihasználva a tetőre napelemeket tesznek, megújuló energiaforrásként a villamos energia fogyasztás csökkentése érdekében.

Válaszolva a bérlők igényeire, lesznek nyitható ablakok és erkélyek is, vagyis közvetlen lehet a munkatársak kapcsolata a természetes levegővel. Arra is gondoltak, hogy az irodaházba rendszeresen érkező külső szolgáltatók, például futárok, járműveikkel úgy állhassanak meg egy rövid időre az épületnél, hogy ne zavarják sem a ki-be közlekedést, sem a közvetlen környék forgalmát. Az elektromos járművekkel közlekedők számára a mélygarázs mindkét szintjén 2-2 autós gyorstöltő állomás létesül.

“A válság alatt megtanultuk, hogy a hatékonyság a legfontosabb, feleslegesen nem szabad olyan terekre költeni, amelyek haszontalanok. Olyanokért kell fizetni, amit használnak is. Ha így lesz, akkor csökken az üzemeltetési költség (akár négyzetméterenként 3 euró alá is mehet), vagyis ökonomikus lesz az egész projekt, egyúttal a legmélyebben zöld is, hiszen a legújabb műszaki megoldásokat vetjük be, ezek már középtávon lefaragják a költségeket. A mostani számításaink szerint egy öt éves bérletnél akár félmillió euró megtakarítás is elérhető egy közepes méretű cégnél.” – érvelt a műszaki és fejlesztési vezető.

Az Ecodome-nál jól halad az értékesítés, az 5000 négyzetméteres bérterület több mint 60 százalékát már lefoglalták. A fennmaradó területekre előrehaladott tárgyalásokat folytatnak. Az épület alsó szintjén ügyfél forgalommal számoló kereskedelmi egységek kapnak helyet, ezekre jelentős az érdeklődés. Terveznek egy mindenki számára igénybe vehető bisztró jellegű éttermet/kávézót, ami szintén bekapcsolja a környezetbe a házat.