A NEO Property felvásárlásáról és tőkeemelésről is döntött az AKKO Invest

Az AKKO Invest Igazgatótanácsa e hét hétfői ülésén Magyarország egyik vezető ingatlanüzemeltető és szolgáltató cégének, a jelenleg a WING Csoport tulajdonában álló NEO Property Services Zrt-nek 18,5 milliárd forintért történő felvásárlásáról határozott. A tavaly novemberben a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájába lépett társaság emellett döntött a társaság alaptőkéjének maximum tízszeresére történő felemelésének lehetőségéről, valamint új Igazgatósági tag választásáról.

A friss döntés szerint tehát 18,5 milliárd forintért vásárolhatja meg Magyarország egyik vezető ingatlanüzemeltető és szolgáltató cégét, a NEO Property Services Zrt-t (korábbi nevén STRABAG Property and Facility) a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett AKKO Invest Nyrt.

Többek között erről döntött saját hatáskörben az AKKO Igazgatótanácsa a koronavírus-járvány kapcsán meghirdetett korlátozások miatt az eredetileg hétfői napra összehívott rendkívüli közgyűlés előzetes előterjesztéseinek megfelelően.

A NEO 2019-ben 23,3 milliárd forintos árbevételt és 1,5 milliárd forintos EBITDA-t ért el, az előzetes adatok alapján a vállalat 2020-ban is folytatta a növekedést. Jelenleg a WING Csoport tulajdonában álló NEO dinamikus növekedési pályán mozog, árbevételét 2015 óta közel megduplázta, és a jövőben az organikus növekedés mellett akvizíciókat és új szolgáltatások bevezetését tervezi.

Az AKKO ezzel a lépéssel történetének legnagyobb akvizícióját hajtja végre, és jelentősen növelheti a kezelt vagyona nagyságát. A vállalat célja a továbbiakban is a részvényesi érték maximalizálása. A tranzakciót az AKKO saját és banki forrásból fedezi, a záráshoz a banki finanszírozás rendelkezésre állása még szükséges, mellyel kapcsolatban előrehaladott tárgyalások folynak.
A NEO Property Services Zrt. gazdálkodása

További, jelentős növekedési terveinek megvalósítása érdekében az AKKO Invest alaptőkéjének maximum tízszeresére történő felemelésének lehetőségéről is határozott. A két évre szóló felhatalmazás alapján a tőkeemelés során kibocsátandó új törzsrészvények kibocsátási értéke az erről szóló döntést megelőző száznyolcvan nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára vagy a megelőző háromszázhatvan nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára közül a magasabb.

Prutkay Zoltán, az AKKO Invest elnöke kiemelte, hogy a társaság részvényei tavaly szeptemberben kerültek be a BUX indexbe, majd novemberben a Prémium kategóriába. Ezekkel a lépésekkel és a NEO akvizíciójával a vállalat még közelebb kerül ahhoz a céljához, hogy a magyar tőkepiac meghatározó vagyonkezelő cége legyen.

Az AKKO Invest emellett Matskási Istvánt (képünkön) új Igazgatótanácsi taggá választotta.

Matskási István 1995-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdász diplomát. Szakmai pályafutását a Messer Hungarogáznál kezdte, majd 1998-2003 között a Ferroglobus Kereskedőház főkontrollere volt. 2003-tól kezdve felsővezetői pozíciókban dolgozott, komoly tapasztatokra tett szert többek között pénzügyi vezetés, vállalatvezetés, vállalatfinanszírozás és kockázati tőkekezelés területén. 2003-2008 között a Multireklám Köztéri Médiaügynökség gazdasági igazgatója, majd 2008-2010 között az OTP Bank elnökének főtanácsadója, 2010-2012 között a Bonafarm gazdasági igazgatója volt. Ezt követően két-két évig a Scitec Kft. pénzügyi igazgatója. 2014-2016 között a Morando Kockázati Tőkealap vezérigazgatójaként az alap befektetéseiért, a portfólió cégek ellenőrzésért és fejlesztésért felelt. 2008 óta a saját tulajdonában álló, magánbefektetői csoport vagyonának kezelésével foglalkozó MMXVI Kft. ügyvezetője, valamint 2013 óta a Zambiában befektetéseket kezelő PAMO Mangala Farm Ltd. ügyvezetője és résztulajdonosa.