8 dolog, amire érdemes figyelni, ha babát tervezünk

A gyermektervezés időszaka mindig tele van örömökkel, izgalmakkal, de ugyanakkor kihívásokkal is. Ez utóbbi pedig különösen akkor igaz, amikor az első babánk érkezésére készülünk. Gondos tervezéssel és odafigyeléssel viszont kivédhetők a bizonytalanságok és félelmek: nézzük, mivel érdemes számolnunk, hogy igazán gondtalanul vághassunk neki a szülői létnek!

Az első lépés: üljünk le, és beszélgessünk!

Mielőtt belevágnánk a „babaprojektbe”, először is le kell ülnünk a párunkkal, hogy megvitassuk a legfontosabb kérdéseket, hogy stresszmentes lehessen a tervezés időszaka. Ide tartozhat például az, hogy hogyan szeretnénk megosztani a gyermek körüli teendőket, hogy milyen értékrend mentén szeretnénk nevelni a kicsit, hogy ki fog otthon maradni gyesen, és ki megy vissza dolgozni. De egyeseknél fontos téma lehet, hogy milyen vallásban nevelik majd a gyermeket, hogy milyen iskolába szeretnék majd küldeni és még sorolhatnánk.

Ennél sokkal inkább gyakorlati kérdés, hogy miként képzeljük majd el az életünket, miután megérkezik a pici. Például: ha a nyüzsgő belvárosban élünk, felmerülhet, hogy inkább egy csendesebb részre költözzünk, például a kertvárosba. Sokaknál az is égető kérdés, hogy hogyan férnek majd el a jelenlegi otthonukban, ha bővül a család. Ilyen esetben szintén felmerülhet a költözés kérdése. Bármi is legyen a mi helyzetünk, érdemes lehet körbenézni az elérhető állami támogatások között, ezek ugyanis elsősorban a családot tervezőknek szólnak.

Kezdjünk el félretenni!

Még ha a lakhatásunk meg is van oldva, így nem kell a költözéssel bajlódni, a gyermek érkezése akkor is rengeteg kiadással jár majd. Be kell szereznünk egy sor dolgot a babakocsitól kezdve a kiságyon át a pelenkázóig – és ezek csak a legnagyobb tételek, még nem szóltunk a kis ruhákról, a pelenkákról, a játékokról és társaikról. Éppen ezért már a babatervezés időszakában érdemes pénzügyi tervet készíteni, és havi szinten félre-félretenni egy bizonyos összeget, így nagyban megkönnyíthetjük a saját dolgunkat.

Étkezzünk egészségesen!

Fontos, hogy ezekben a hónapokban ne csak a körülményeinkre, a gyakorlati tennivalókra összpontosítsunk, hanem saját magunkra is. Ahhoz, hogy a babánk egészséges lehessen, nekünk is annak kell lennünk – ez pedig az étkezésnél kezdődik. Fogyasszunk rostban gazdag ételeket, vagyis gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket. A zöldségekből és gyümölcsökből napi szinten legalább öt adagot fogyasszunk el! Emellett figyeljünk a fehérjebevitelünkre is, így biztosíthatjuk, hogy minden tápanyagot megkapjon a szervezetünk.

Kövessünk alacsony zsírtartalmú étrendet, ugyanakkor kerüljük a sült fogásokat, a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket és italokat. Szintén csökkentenünk kell a koffeinbevitelünket, hiszen a koffeint összefüggésbe hozták a vetélés magasabb kockázatával. De már csak azért is előnyös ilyenkor elkezdeni a leszokást, hogy a terhesség alatt könnyebb dolgunk legyen. Talán mondanunk sem kell, de mindenképp hagyjunk fel az olyan káros szokásokkal is, mint az alkoholfogyasztás és a dohányzás.

Szedjünk vitaminokat!

A várandósság tervezésének időszakában már bátran elkezdhetünk szedni terhesvitaminokat. Ezek általában olyan multivitaminok, amelyekben kiemelkedően sok folsav található, ami a B-vitaminok csoportjába tartozik. Ezek különösen fontosak ebben az időszakban, hiszen csökkentik egyes rendellenességek kialakulásának kockázatát.

Kezdjünk el mozogni!

A rendszeres testmozgás mindenki számára fontos, ha pedig kismamák szeretnénk lenni, akkor különösen. Nem azt mondjuk, hogy kezdjünk el edzeni a maratonra, de néhány óra laza séta mindennap már rengeteget jelenthet: megkönnyíti a szülést, segít az egészséges testsúly megtartásában és csökkenti a koraszülés esélyét is. Érdemes a hát, a gerinc, a derék, valamint a core izmainkat is megerősíteni, hiszen hamarosan sokkal nagyobb súlyt kell majd cipelnünk!

Figyeljünk a mentális egészségre is!

Sokkal kevesebb szó esik erről, pedig legalább olyan fontos, mint a testi egészség. Csak akkor tudunk ugyanis helytállni anyaként, ha jól érezzük magunkat minden téren, ha képesek vagyunk értékelni magunkat. Igaz, hogy néha mindenki aggódik, szorong, szomorú vagy éppen stresszes. Ám ha mi ezt fokozottan tapasztaljuk magunkon, olyannyira, hogy az befolyásolja a mindennapjainkat, akkor mindenképpen kezdjünk el dolgozni az állapoton, akár egy szakember segítségével is.

Tervezzük meg az együttléteket!

A legtöbb párnak egy éven belül sikerül teherbe esni, amennyiben mindketten egészségesek és a pár női tagja 35 év alatti. Ez az idő természetesen kitolódhat egyes változók tekintetében. Ha mi nem szeretnénk a véletlenre bízni, akkor számolgathatunk, és időzíthetjük az együttléteket az ovuláció időszakára. Ez egy átlagos, 28 napos ciklus esetében a 14. napra tehető, de ha bizonytalanok vagyunk, akkor megnézhetünk egy peteérés-kalkulátort is.

Keressük meg a tökéletes orvost!

Amennyiben még nincs meg a tökéletes szülész-nőgyógyász, akivel szívesen végigcsinálnák ezt a folyamatot, akkor ideje megtalálnunk. Szakértők szerint már legalább három hónappal a próbálkozás megkezdése előtt érdemes bejelentkezni egy kivizsgálásra, tehát jó előre kell gondolkodnunk. Az egészségügyi szolgáltató fog gondoskodni arról, hogy naprakészek legyünk a védőoltásokkal, le fogja ellenőrizni, hogy van-e valamilyen szexuális úton terjedő fertőzésünk, de az olyan egészségügyi problémákat is feltérképezi, mint a magas vérnyomás vagy a pajzsmirigyproblémák.

De ezen a látogatáson feltehetjük az összes kérdésünket is a teherbeeséssel kapcsolatban, legyen szó akár a peteérés-kalkulátor működéséről, akár arról, hogy milyen gyógyszereket szedünk, amelyek esetleg befolyásolhatják a sikerünket.

Használjuk ki ezt a látogatást, hogy felmérjük a szakembert és hogy minden lehetséges kérdésünkre választ kapjunk!