Újabb, közel 60 milliárd eurós hitelcsomagot kaphat Görögország

Újabb, 60 milliárd eurós mentőcsomagot kaphat Görögország – jelentette kormányzati forrásokra hivatkozva a Dow Jones hírügynökség kedden délelőtt, az értesülést ugyanakkor cáfolta egy Reutersnek nyilatkozó görög pénzügyminisztériumi tisztviselő.

Kormányzati források szerint Görögország 2012-ben további 27 milliárd, 2013-ban pedig 32 milliárd eurós külső segítséghez juthat. Az Európai Unió pénzügyminiszterei a jövő hét elején esedékes tanácskozásukon egyeztetnek arról, hogy kibővítsék-e a jelenlegi görög csomagot, vagy új hitelt kapjon az ország.

A kormánytisztviselő a hírügynökségnek azt mondta, hogy már múlt pénteken, az euróövezeti pénzügyminiszterek szűk körű luxembourgi találkozóján szóba került az új görög segély, de végleges döntés a kérdésben csak júniusban várható, miután kiderült, hogy biztosított-e az ország finanszírozása.

A Reutersnek ugyanakkor egy neve elhallgatását kérő pénzügyminisztériumi tisztviselő azt mondta: nem helytállóak azok az értesülések, amelyek szerint Görögország egy új mentőcsomagról tárgyalna.

Délelőtt 11 óráig nem volt sem hivatalos cáfolat, sem megerősítés egy esetleges újabb görög csomagról.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió (EU) és az Európai Központi Bank (EKB) tavaly májusban hagyott jóvá egy közös, 110 milliárd eurós hitelkeretet a pénzügyi összeomlás szélére került Görögország számára, egyebek mellett megszorítások és adóemelések fejében.

A görög pénzügyminisztérium bejelentette, hogy kedden megérkezett Athénba az IMF-EU-EKB küldöttsége a következő – immár ötödik – hitelrészlet lehívásához szükséges felülvizsgálatra.