Hány hazai adóson segíthetne a magáncsőd?

A fejlett nyugat-európai piacgazdaságokban évente 400 ezer ember választja a magáncsőd intézményét, hogy kilábaljon az egzisztenciális katasztrófával fenyegető adósságspirálból. A magyar kormány a hírek szerint dolgozik az intézmény bevezetésén, jövőre pedig hazánkban is megjelenne ez az adósságkezelési forma.

Minden bevetett eszköz ellenére nem javul a fizetési problémával küszködő adósok helyzete, a lakosság a fennálló kölcsönállományának csupán 67 százalékát fizette késedelem nélkül az MNB adatai szerint – írják a Pénzkérdés blog szerkesztői. Egy éve ez az arány még 73 százalék volt. A legmegdöbbentőbb ugyanakkor talán az, hogy majdnem 10 százalékra rúgott az egy éve nem törlesztett lakossági hitelek aránya. Rajtuk már minden bizonnyal nem segítenek az olyan típusú könnyítések, mint az árfolyamgát, a nagy kérdés azonban az, hogy a magáncsőd intézménye nyújthat-e számukra könnyítést?

A nyugat-európai országokban már évtizedek óta működik ez az intézmény, legelőször Dánia vezette be 1984-ben, régiónkban Ausztria és Csehország csatlakozott később a sorhoz, utóbbi állam 2008-ban. A nyugat-európai modellek többféle privát csődeljárást tesznek lehetővé, általában mindenhol lehetséges egy hosszabb távú fizetési megállapodás megkötése a hitelezőkkel (vagy akár beleegyezésük nélkül is). A teljes cikket elolvashatja itt!