Globális átrendeződés zajlik a készpénz-logisztikai piacon

Az elmúlt egy-másfél év legnagyobb tanulsága, hogy a nagy nemzetközi vállalatok elhagyják a fejlett európai és tengerentúli piacokat, ezzel szabadítva fel erőforrásokat a fejlődő ázsiai és dél-amerikai piacokra történő belépésre. A megüresedő pozíciókat a nemzeti piacokat és a helyi igényeket ismerő, azokat költséghatékonyan kielégíteni képes helyi vállalatok veszik át. „A készpénz-logisztikai és ATM-üzemeltető iparág teljes, globális átrendeződés előtt áll, a folyamat már idehaza is elindult” – hangsúlyozta Kárpáti Balázs, a Brink’s C.L. Hungária Zrt. tulajdonos-vezé rigazgat ója a Budapesten immáron negyedik alkalommal megrendezett Cash Management konferencián.

A multinacionális szolgáltatóknak a váltásra a végső lökést a bankokat súlyosan érintő, majd rajtuk keresztül a készpénz-logisztikai iparágba is begyűrűző válság adta meg. A legnagyobb, nemzetközi vállalatok tevékenységüket a válságtól kevésbé érintett, gyorsan fejlődő készpénz-logisztikai piaccal rendelkező területek felé csoportosítják át a fejlett piacokról: a legnagyobbak közé tartozó G4S és Brink’s párhuzamosan hagyja ott Lengyelországot, miközben az előbbi cég Kanadában, az utóbbi Németországban is leépíti tevékenységét. Mindkét cég esetében közös vonás, hogy tevéken ys&eacut e;güket Dél-Amerikába – Brazíliába és Mexikóba – helyezik át, az Európában megüresedő pozíciókat pedig helyi cégek töltik fel a multinacionális vállalatok nemzeti leánycégeinek felvásárlásával.


A tendenciába Kárpáti Balázs szerint tökéletesen illik a Brink’s C.L. Hungária Zrt. tulajdonosváltása: a hazai piacon stabil pozíciókat építő cég részvényeit az anyavállalat a hazai piacot ismerő jelenlegi menedzsmentnek értékesítette szeptember közepén, amivel a vállalat a hazai értékszállítási és készpénz-logisztikai piac legnagyobb, magyar magántulajdonban lévő vállalatává vált.

„A piaci előrejelzések ugyanakkor további fejlődést vetítenek az ATM-iparág elé. 2018-ig 40 százalékot meghaladó növekedés várható, a készülékek száma világszerte el fogja érni a 3,7 millió darabot. A növekedés elsősorban a fejlődő piacokat érinti majd, Afrikában és Ázsiában elérheti a 75 százalékot, de Európában is 5,2 százalékkal nőtt a berendezések száma csak az elmúlt két évben” – érzékeltette a piacban rejlő lehetőségek Kárpáti Balázs.

Az ATM-ekből történő készpénzfelvétel ezen idősáv alatt várhatóan 65 százalékkal emelkedik majd. Az ügyfelek a bankfiókok használata helyett egyre inkább a készpénzkiadó automaták kínálta gyorsabb és kényelmesebb megoldást részesítik előnyben. „Ma már Magyarországon is van olyan pénzintézet, ahol a készpénzmozgás az ATM-ek esetében magasabb, mint a bankfiókokban” – hangsúlyozta a tulajdonos-vezérigazgató.

Az európai piacok tekintetében Kárpáti Balázs kiemelte, hogy a készpénz-logisztikai és ATM-üzemeltető cégeknek előre kell menekülniük: a pénzintézetek egyre inkább keresik az innovatív megoldásokat nyújtó partnereket. A legnagyobb kihívás, hogy a szolgáltatók olyan megoldásokat kínáljanak a bankoknak – akár még saját kárukra is –, amelyekkel csökkenteni lehet a rendszerben tétlenül álló készpénz mennyiségét. „Ez a szállítási munkák volumenét idővel csökkenti, de ezt az űrt kitöltheti az egyéb szolgáltatások biztosította bevétel. Legyen szó távfelügyeletről, vagy teljes körű üzemelte t&eacute ;sről” – mutatott rá a hazai piacokon stabil pozíciókat kiépítő vállalat vezetője.