Kell energetikai igazolás a lakásbérlethez?

Egyelőre kevesen tudják, hogy lakásbérleti szerződéseknél is szükséges az energetikai igazolás.
Egy 2008-ban megjelent kormányrendelet írja elő, hogy ha lakást vásárolunk, az eladónak át kell adnia részünkre az ingatlan energia tanúsítványát. Ennek az a célja, hogy felmérhessük, milyen az új szerzeményünk energetikai besorolása, vagy egyszerűbben fogalmazva, mennyire hatékony szigetelésekkel, nyílászárókkal rendelkezik az épület, mennyi lesz a hőveszteség a fűtésnél vagy be kell-e szereznünk egy légkondit a nyári kánikulára. 
Talán elmondhatjuk, hogy a lakás adásvételek kapcsán már széles körben ismertté vált ez az előírás, hiszen a földhivatalba érkező adásvételi szerződésekben szinte mindig ott kell szerepelnie a tanúsítvány beazonosítás számának. A napi munkánk során azonban azt tapasztaltuk, hogy nem ismert mindenki számára egy, a fenti kormányrendelet később hatályba lépett rendelkezése, amely a 2015. december 31-ét követően kötött ingatlan bérleti szerződések tekintetében is kötelezővé tette az energia tanúsítvány beszerzését.

Magánszemélyek, de időnként ingatlan bérbeadással foglalkozó vállalkozások bérleti szerződéseiből is rendre kimaradnak az erre a tanúsítványra vonatkozó információk, és a tanúsítványt sem szerzik be a bérbeadók. A bérleti szerződésnek azonban tartalmaznia kellene, hogy kell-e tanúsítványt készíteni, ha igen, akkor mi a tanúsítvány azonosító kódja, és a bérlő nyilatkozatát arról, hogy tanúsítványt átvette a bérbeadótól.

Vannak persze kivételek is, amikor nincs szükség az energetikai vizsgálatra és az erről szóló okiratra az ügylethez. A teljesség igénye nélkül említhetjük ebből a szűkebb csoportból az önálló, 50 m2-nél kisebb területű; az évente 4 hónapnál rövidebb ideig lakott vagy pihenés céljára használt; illetve a legfeljebb 2 évi használatra szánt felvonulási épületeket.

Felmerülhet sokakban, hogy ugyan mi történik, ha mégsem foglalkozik ezzel a feladattal és elmulasztja beszerezni a tanúsítványt. Valamennyi tanúsítványt egy központi adatbázisban rögzítenek, ahol pedig gyorsan kiszűrhető, hogy mely ingatlan kapcsán hiányzik ez az adat. A korábban ismertetett hatósági álláspont szerint, aki ezen tanúsítvány beszerzését elmulasztotta, az az adatszolgáltatással, nyilvántartással, hatósági ellenőrzéssel kapcsolatos szabályszegést követte el, és ezért bírsággal volt sújtható. Megjegyezzük azonban, hogy a szabálysértési jogszabályok változása miatt jelenleg bizonytalanság van abban a tekintetben, hogy hatályos jogszabályok alapján még mindig alkalmazható-e ez a szankció.

Javasoljuk, hogy a bérleti szerződés elkészítése kapcsán is vegye igénybe jogi szakértő segítségét, így elkerülheti a többek között a fenti kockázatot is a jogügylet kapcsán.

Szerzőnk Dr. Zalavári György jogász, a Jogadó Blog szakértője
Ecovis Hungary Legal, ecovis.hu