Külföldi vevőm van a lakásra, mivel számoljak?

Többek között az Európai Unió által nyújtott előnyöknek köszönhetően ma már könnyen előfordulhat, hogy Magyarországon külföldi állampolgár szeretne ingatlantulajdont vásárolni. De mi van akkor, ha a vevő nem EU-s állampolgár, eladóként mivel kell számolni? 

Először is fontos tisztázni, hogy a mező- és erdőgazdasági földek külföldiek általi megszerzésére egész más szabályok vonatkoznak, ezért ebben a bejegyzésben csak az ilyennek nem minősülő ingatlanokra térünk ki. Azok az eladók, akik ingatlanukat EU-s állampolgárnak kívánják eladni, fellélegezhetnek, mivel semmilyen speciális követelmények nem vonatkoznak az EU-s állampolgárok ingatlanszerzésére – de ide tartoznak még a norvég, liechtensteini, izlandi, svájci valamint magyar kettős állampolgárok is.

A fenti csoportba nem tartozó külföldi állampolgároknak azonban az ingatlan tulajdonjogának megszerzéséhez szükségük van az illetékes kormányhivatal engedélyére, amelynek kiállítása sajnos jó hosszú időt vehet igénybe. Az engedélyezési folyamat az eladó életét is megnehezíti, ugyanis ilyenkor a vevőnek mindenképpen érdemes ragaszkodnia ahhoz, hogy a teljes vételárat csak a kormányhivatali engedély megszerzését követően fizesse meg, ami főszabály szerint 60 napos türelmi időt feltételez, de a legjobb esetben is legalább egy hónapos várakozással kell számolni.

A kormányhivatali engedély megszerzését szolgáló kérelemhez több dokumentumot is csatolni kell – valamint lényeges, hogy az eljárás illetékköteles – de még fontosabb, hogy az eljárásban az eladó közreműködésére is szükség van, ugyanis a kérelemhez az ingatlan adásvételi szerződést is be kell csatolni, amiben viszont célszerű már azokat a feltételeket is tisztázni, melyek a kormányhivatali engedély megtagadásának eshetőségére vonatkoznak.

Öröm az ürömben azonban, hogy a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy az adásvételi szerződés megkötése előtt meg lehessen indítani az eljárást, ezzel is némi időt nyerve a feleknek. Erre úgy van lehetőség, hogy az eladó egy szándéknyilatkozatban kijelenti, hogy az ingatlant el kívánja adni a külföldi állampolgárnak.

Ez utóbbi opció tehát lehetővé teszi azt, hogy a felek csak a korábbi szándéknyilatkozat alapján kiállított tulajdonszerzési engedély birtokában kössék meg a végleges adásvételi szerződést, ami azért kedvező, mert így az engedély megtagadásának nincs anyagi kockázata, a foglaló elvesztésével nem kell számolni, cserébe mindkét félnek némi türelmet kell tanúsítania, amíg az engedélyezési eljárás lezárul.

Szerzőnk dr. Molnár Gergő Zsolt ügyvéd, a Jogadó Blog szakértője

Ecovis Hungary Legal, ecovis.hu