hirdetés

Új tulajdonos, új stratégia

Fejleszt és vásárol a TriGranit.

Néhány héttel ezelőtt zárult le az év legnagyobb üzlete a régiós ingatlanpiacon, a TPG Real Estate 100 százalékos tulajdonosa lett a TriGranit integrált ingatlanplatformjának. Az új tulajdonos új stratégiát is hoz magával, a fejlesztési tevékenység folytatása mellett akvizíciókkal bővül a cég tevékenységi köre. Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója először a Portfolio-nak beszélt a bővülés részleteiről. 

Demján Sándor még a nyáron jelentette be, hogy eladta a TriGranit platform jelentős részét. Mi történt azóta? 

2015. július 29-én aláírtunk egy adásvételi szerződést a TPG-vel, ami a TriGranit teljes lengyel portfóliójára, teljes szlovák portfóliójára, a magyar portfólió egy részére (a Millennium irodaházakra és az azokban lévő tulajdonrészre) és egy horvát telekre vonatkozik, valamint magára a TriGranit névre és a platformra. Ez magában hordozza a TriGranit Development fejlesztő céget és annak a menedzsmentjét, illetve a property management oldalról minden olyan kollégát is, akik azokon az eszközökön dolgoztak, amiket megvásároltak. Az azt követő 5 hónapban ennek a tranzakciónak a pénzügyi lezárására került sor. 

Miért húzódott ez el ennyi ideig? 
Egy rendkívül összetett tranzakcióról beszélünk, hiszen négy országban egy elég jelentős volumenű eszközhalmazt vásárolt meg a TPG. Az egyes eszközök ráadásul összesen mintegy 40 különálló cég tulajdonában voltak. Minden esetben szükség volt a vegyesvállalati partnerek, a bankok, illetve a különböző országok különböző hatóságainak hozzájárulására. Óriási mennyiségű dokumentáción kellett végigmenni, miközben minden egyes, a cégcsoporton belül lévő vállalatközi szerződést meg kellett szüntetni. Nemcsak a vevő felé történő elszámolás, hanem a tulajdonosok egymás közötti elszámolása és kiszállása is komplikálta a folyamatot. Ez a tranzakció nemcsak összeg szintjén volt hatalmas – tavaly Közép-Kelet-Európában a legnagyobb -, hanem a részletei tekintetében is.

Olvassa el a teljes interjút a Portfolio oldalán