Szárnyaló bérlői kereslet és BTS-uralom jellemzi Budapestet

Értékelte az ipari ingatlanok piacát a CBRE az első negyedév alapján.

Az elmúlt éveket messze meghaladó bérlői kereslet, valamint a BTS (Built-To-Suit, azaz bérlői igényekre szabott) projektek jellemezték Budapest ipari ingatlanpiacát 2016 első negyedévben. A Dél- Budapesti alpiacon olyan alacsony szintre esett az üres területek aránya, hogy két új raktárcsarnok építését indították el a meghatározó piaci szereplők. Az ügynökségek által megkötött bérleti szerződések 80%-a a CBRE ingatlan-tanácsadó közreműködésével történt.

Kínálati oldalon a Built-To-Suit projektek évek óta tartó egyeduralma továbbra sem tört meg. Ebben a negyedévben adta át a VGP 22 ezer négyzetméteres fejlesztését, amelyet a Nagel számára épített Alsónémedi határában.
 

 


A bérlői kereslet lendülete is kitartott 2016 első negyedében, amely során összesen 118 ezer négyzetméternyi területre írtak alá bérleti szerződést, ami jelentősen, mintegy 86 százalékkal múlja felül az elmúlt öt év első negyedéves átlagát. A hosszabbításokon kívüli nettó kereslet 31 ezer négyzetmétert tett ki, 11százalékkal többet, mint az elmúlt 5 év átlaga.

Az üresedési ráta 8,6 százalékra csökkent, amely az egy évvel korábbi értéktől 5,9, míg az előző negyedéves értéktől 2 százalékponttal alacsonyabb érték. A Dél-Budapesti alpiac, amely a teljes állomány 57 százalékát teszi ki, ennél is lényegesen alacsonyabb átlagos üresedéssel rendelkezik, jelenleg mindössze 4,4 százalékon áll. A rendkívül korlátozott szabad területi arány miatt két meghatározó fejlesztő (Prologis és Goodman) is spekulatív fejlesztésbe fogott. Mindketten egy-egy 21 ezer négyzetméteres raktárcsarnok átadását tervezik 2016 második félévében.