Próbapert nyertek a bankok ellen az egyoldalú szerződésmódosítások miatt

A Pesti Központi Kerületi Bíróság semmisnek nyilvánította egy devizahitel-szerződés módosítását, sőt magát a szerződést is. Czirmes György ügyvéd azért indított próbapert, hogy a bankok ne terhelhessék egyoldalúan ügyfeleikre a megnövekedett törlesztőrészleteket.

A megnövekedett perérték miatt várhatóan jövő év februárban folytatódik a Fővárosi Bíróságon a „bankok elleni háború”. Ha itt is igazat adnak a felperesnek, a szerződés feltételeit újra kell tárgyalni, így a bank az árfolyam-ingadozásból adódó különbséget már nem szedheti be tőle. A pénzintézeti törvény szerint, ha a szerződéskötéskor a bank nem becsüli meg a jövendőbeli árfolyam-emelkedés mértékét, úgy a szerződés semmisnek tekinthető – indokolta keresetét a jogász, aki hivatkozott arra is, hogy a bank nyeresége, vagyis a 30-40 százalékos kamat olyan magas, hogy az már uzsorának számít. Az ítélet a jogász reményei szerint precedensértékű lehet. Ha ez így lesz, akkor az a bajba jutott hiteleseket is kihúzhatja a csávából.

Az Otthon- és Érdekvédők Szövetsége szerint körülbelül 1,7 millió hitelszerződésnek legalább a fele-kétharmada ilyen szerződésnek számít, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bankok 2004. május 1-jét követően kötött szerződéseket egyoldalúan nem módosíthatták volna, csak az eredeti feltételek szerint megkötött törlesztőrészleteket.  Ezek a szerződések az ügyvéd szerint az utólagos törlesztőrészlet-emelések miatt nemcsak érvénytelenek, hanem a bankok az Európai Unió jogának megsértése miatt kártérítéssel is tartozhatnak az adósoknak.