hirdetés

Nem pénz kérdése a környezetbarát iroda

Európában elsőként kapott környezetbarát minősítést a magyar Colliers iroda.

A Colliers International Magyarországon immár LEED for Commercial Interiors minősített irodában folytatja működését, amely egyben a nemzetközi ingatlantanácsadó-hálózat első európai zöld irodájaként debütál.

Az elnyert minősítés számos tényezőt vesz figyelembe: az energiahatékonyság mellett például fontosak a lokációval és az épülettel összefüggő előnyök, a beépített anyagok illetve az egészséges belső környezet kialakítása. A megújult irodában ezért áttértek a víztakarékos berendezések, valamint a környezetbarát tisztítószerek alkalmazására, a világítás kiépítését korszerű fénycsövekkel és LED világítótestekkel oldották meg, valamint a gipszkarton-, az üvegfalak, az ajtók és szőnyeg egyaránt magas újrahasznosított anyagtartalommal bírnak.

Számos felhasznált anyag emellett hazai gyártású is, mely csökkenti a szállítás okozta környezetterhelést. Nem utolsó sorban az átlagnál magasabb az egy főre jutó friss levegő mennyisége.Az iroda minősítéséhez hozzájárult a jó lokáció és a zöld tető is pozitívumként szerepelt. „A saját iroda kialakítása és minősítése legalább annyi figyelmet és munkát kívánt meg, mint az ügyfeleink igényeinek a teljesítése.” – értékelte a folyamatot Szircsák Norbert, a cég zöld minősítési üzletágának vezető tanácsadójaaz OGH hírügynökség kérdésére, a minősítés átvétele alkalmából.

A Colliers magyarországi csapata LEED Silver minősítése kapcsán a saját példájukon is bizonyíthatta, hogy a zöld iroda kialakítása sokkal inkább tervezés és odafigyelés kérdése és nem okoz jelentős többletköltséget egy zöld iroda kialakítása.

A szakember kiemelte, hogy a magyarországi a harmadik Colliers iroda a világon – Európában viszont a legelső –, amely megszerezte a LEED for Commercial Interiors minősítést, amit kifejezetten az irodai kiépítések illetve kiskereskedelmi egységek környezetbarát minősítésére alkottak meg.