Miért fizetne kétszer annyit a szemétdíjért, ha nem muszáj?

Mutatjuk hogy spórolhat!

Akár 50 százalékkal is csökkenthetnék szemétszállítási költségeiket az irodák és a hivatalok, ha szelektíven gyűjtenék a hulladékot. Felmérések szerint azonban ma Magyarországon csak minden negyedik munkahelyen gyűjtik válogatva a szemetet, és ezzel messze elmaradásban vagyunk az uniós átlagtól.

Kardos Ádám, az Azurio Clean Kft. ügyvezető igazgatója szerint kis befektetéssel is rengeteg pénzt spórolhatnának az irodák, ha átállnának a teljesen szelektív hulladékgyűjtésre. „A kuka felét a papír és a műanyag foglalja el. Ezek mind újrahasznosíthatóak, és akkor a fémről, az üvegről és a legtöbb helyet foglaló szerves hulladékról még nem is beszéltünk” – jegyezte meg a szakember, majd hozzátette – “míg a válogatatlan szemét elszállításáért éves szinten akár milliókat is fizethet egy-egy vállalat, addig a szelektíven gyűjtött papírért és műanyagért az erre szakosodott cégek ingyen is eljönnek, nagyobb mennyiség esetén pedig komoly pénzeket is fizetnek érte”.

Egy ember átlagosan 300 kg szemetet termel évente, ennek legalább a fele könnyedén újrahasznosítható. Egy közepes méretű vállalat éves szinten akár 30 tonna szelektív hulladékot is összegyűjthet. Ha kilónként csak 6 forintot kapunk a szakszerűen válogatott szemétért, máris kerestünk 180 ezer forintot, miközben a töredékére csökkentettük a hulladékszállításra fordított költségünket.

A kulcskérdés itt az, hogy miként lehet a munkáltatótak és munkavállalókat rábírni a szelekítv gyűjtésre. Az Azurio Clean Kft. például képzésekkel és speciális eszközökkel, erős felépítésű kartonkukákkal ösztönzi a vállalatokat és a hivatalokat a szelektív hulladékgyűjtésre, ráadásul ezek a szemetesek még a vállalati dizájnhoz is igazodni tudnak.