Közel 150 milliós gyarapodás az Appeninn leányainál

Az irodapiacon a korábbi mélypont után, a 2010-es év végére egyértelművé vált a kereslet stabilizációja, melyből a nagyobb költséghatékonyságot kereső bérlői igények mellett profitálni tudott az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. A társaság leányvállalatai a tavalyi, egész éves árbevételüket tekintve 146 millió forintos bevétel gyarapodást értek el.

A ma közzétett tőzsdei gyorsjelentés szerint az elsősorban ingatlanhasznosítással foglalkozó Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. leányvállalatai 2010. négy negyedéve alatt 1098 millió forint árbevételt termeltek. A 2009.-ben teljesített, 952 milliós árbevételüket tekintve 146 millió forinttal gyarapodott a bevétel.

„Az Appeninn Holding stratégiája olyan réspiaci szegmensekre koncentrál, melyekben alacsonyan árazott, ám professzionális üzemeltetés révén nagy hozamtermeléssel üzemeltethető eszközök szerezhetők meg, és tarthatók fenn közép- illetve hosszútávon, befektetési céllal” – mondta a gyorsjelentés kapcsán Székely Gábor, az Appeninn igazgatótanácsának elnöke. „A társaság számára a meghatározó tulajdonoson, a Lehn Consultingon keresztül a finanszírozási háttér biztosított, így megfelelő forrásokkal rendelkezik a kedvező befektetési lehetőségek, így akár további irodaház vásárlások finanszírozására. Az Appeninn folyamatosan vizsgálja a befektetési lehetőségeket, a társaság menedzsmentje szerint a jelenlegi piaci környezet megfelelő értékeltség melletti akvizíciós lehetőségeket biztosít 3000 nm feletti ’B’ kategóriás budai irodaházak vonatkozásában, mely tranzakciók a további növekedés bázisául szolgálhatnak.”

Az irodapiacon a 2009. évi mélypont után 2010 végére egyértelművé vált a kereslet stabilizációja. A társaság profitálni tudott a változó, nagyobb költséghatékonyságot kereső bérlői igényekből, így összesített kihasználtsági mutatója 80%, mely lényegesen meghaladja a piaci átlagot. Az éves átlagos kihasználtság jelentősen meghaladta a 90%-os szintet, a 80%-ra csökkenés egy jelentősebb bérlő időszak végi távozásának köszönhető.

Az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. közel 540 millió Ft-os tőkeemelést hajtott végre négy leánycégében. A tranzakciót követően a Holding leánycégeinek tőkeoldali finanszírozása biztosított, a kedvező kamatozású, hosszú távú hitelek a leánycégekben már korábban is rendelkezésre álltak.  A cégcsoport finanszírozása stabil; nincs kifutó, megújítási kényszerrel rendelkező rövid lejáratú bankhitele. A főtulajdonos Lehn Consulting 2,5 millió CHF hitelkeretet biztosít a csoport számára.

Az Appeninn 2010. december 20-án újabb akvizíciót hajtott végre. Az üzleti tevékenység kibővítésére novemberben megalapított Appeninn Logisztika Zrt. egy nagykanizsai, 0,8 hektáros, belterületi ingatlan megvásárlásáról kötött szerződést. A 600 négyzetméteres üzemcsarnokot és 1400 négyzetméternyi irodahelységet magában foglaló ingatlan a piaci igények széles körét kiszolgáló logisztikai raktárrá fejleszthető minimális beruházással.

A bérlői elégedettséget és az üzemeltetés energiahatékonyságát szem előtt tartva az Appeninn Holding Nyrt. teljes körű nyílászárócsere programot hajtott végre a Törökvész u. 30/a szám alatti irodaházában.  A projekt beindításásában a komfort és az esztétikum mellett gazdaságossági érvek döntöttek.
 
A Hattyúházban egy jelentős bérlő elköltözése miatt az időszak végén csupán 40 százalékos volt a kihasználtság, a megüresedett irodaterület feltöltésére vonatkozó tárgyalások folyamatban vannak. Az időszak végi bérlői távozás a negyedév árbevételét nem érintette kedvezőtlenül, a társaság az utolsó negyedévben is realizálta az első kilenc hónapban elért árbevételi szintet.

A fenti táblázat nem tartalmazza az Appeninn Logisztika Zrt. adatait. A társaság gazdasági tartalommal bíró működését 2010. december 20-i nagykanizsai akvizícióval kezdte meg. Az év utolsó napjaiban az akvizíció révén megszerzett ingatlan átvételi folyamatai és bérbeadásra történő felkészítése zajlott.

A Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. 2011. négy negyedévi gazdálkodásáról a mellékelt gyorsjelentésből többet is megtudhat.

A 2009 végén megalakított Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. Magyarország egyik legdinamikusabban növekvő befektetési társasága. Tevékenysége során olyan réspiaci szegmensekre koncentrál, melyekben alacsonyan árazott, ám nagy hozamtermeléssel kecsegtető eszközök szerezhetők meg, és tarthatók fenn közép- illetve hosszútávon, befektetési céllal. Ilyen célterület többek között a B-kategóriás irodaházak, valamint az ipari és logisztikai ingatlanok, vagy éppen a speciális igényeket kielégítő haszongépjárművek piaca.