Jó a hangulat az üzemeltetőknél

Tovább emelkedik az LVHI Index

Megjelent a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) által készített hatodik vezetői hangulat index, amely a létesítménygazdálkodási szolgáltató szervezetek vezetőinek piaci előrejelzését mutatja. A mostani eredmények a valaha mért legmagasabb értéket érték el, amely szerint a válaszadók optimistán állnak a következő negyedévhez.

Elkészült a létesítménygazdálkodási szolgáltató szervezetek vezetőinek hatodik hangulat index felmérése, amely segítségével már nem csupán értékelhető tendenciákat sikerült beazonosítani, de a szezonalitások sajátosságaira is fény derül. A jelenlegi felmérés is magas számú iparági vezető megkérdezésével készült, így a piaci szereplők több mint a felének véleménye megtalálható a felmérésben.

A megkérdezettek szerint a vállalkozások árbevétele több mint 11%-kos növekedést mutat a következő negyedévben, valamint az EBITDA elvárások is csúcsot döntöttek (a szolgáltatók eredménye 4.6 %-kal növekszik az előző értékhez képest). A szöveges formában kifejtetett véleményekből az is kiderül, hogy a megbízók egyre stabilabb háttérrel rendelkeznek, ezért a korábbi létszámcsökkenés visszafordítására, valamint a munkavállalók számának 7,4%-kos növekedésére számítanak. Ugyanakkor rontja a mutatókat, hogy a kintlévőség állományában jelentős változást nem várnak a következő negyedévben sem a megkérdezett vezetők.

A részletes adatokból kiderül, hogy a legtöbb területen jelentős javulást jósolnak a létesítménygazdálkodási szolgáltató szervezetek. A tavalyi harmadik negyedévben mért hangulatindexhez képest több mint 4%-os a növekedés tapasztalható, az eddig mért negyedéves index értékek tekintetében pedig általános pozitív tendencia mutatható ki. „Negyedév per negyedév alapon a legutóbbi – kiemelkedő – növekedéstől elmaradó, de még így is szignifikáns, 2,15 pontos, 4,1%-os növekedés tapasztalható a hangulati indexben. A trendforduló bekövetkezett, kérdés, hogy a következő negyedéves index értéke ezt a trendet megerősíti-e vagy sem”– mondja Décsi Gábor, a LEO Benchmarking munkacsoport vezetője.