Ingtlanüzemeltetői reakciók a rezsiköltségekre

2012-ben részben a szabályozási, részben a gazdasági környezet változása következtében erősen emelkednek az iroda- és logisztikai piacon az üzemeltetési költségek az Appeninn Holding előrejelzése szerint. Egyes tételek azonban féken tarthatók, vagy hatásuk ellensúlyozható.

Ahogy a lakossági piacon is egyre növekvő rezsiköltségekkel szembesülnek az ingatlantulajdonosok illetve –bérlők, részint hasonló folyamatok zajlanak az irodapiacon is. Az energiahordozók ára, és a közüzemi díjak szinte minden tételben tovább emelkedtek a tavalyi évben, ráadásul az idei, szokatlanul hideg tél tovább emelte a rezsiköltségeket. Az elsősorban B-kategóriás irodaházakat üzemeltető Appeninn a két legfontosabb energiaforrás beszerzésében külső segítséget kért és a tanácsadó cég által lebonyolított tenderen született meg az Appeninn csoport elektromos energia- és gázvásárlási beszerzéseinek ára a 2012-es évre. „A megnyert ár kb. 20%-kal drágább a tavalyinál, de szerencsére kedvezőbb, mint a piaci átlagárak.” – mondja Székely Gábor, az Appeninn Holding igazgatótanácsának elnöke.

 „Ilyenkor azonban nemcsak a gáz, a villany, vagy a távhő árára kell gondolni egy ingatlan esetében, hanem számos egyéb üzemeltetési költség is keletkezik, ezek idén is meghaladják a korábban tervezettet.” – magyarázza a szakember. „A hóeltakarítás, a síkosság-mentesítés, a fagykárok elleni védekezés, vagy utólagos javítási munkálatok mind újabb költségtételek. Ráadásul, ha valamire – például unió által is engedélyezett, sómentes salakra – egyszerre van szüksége mindenkinek, akkor annak az ára megemelkedik, és a gyors beszerzés szükségessége miatt felár is jelentkezhet.”

Általánosságban elmondható, hogy az energiahordozók árán kívül az üzemeltetésben jelentkező összes külsős beszállító által nyújtott szolgáltatás díja is emelkedett. Ez köszönhető az adók, járulékok és más gazdasági tényezők változásainak. „Számos olyan üzemeltetési feladat van, amelyre kötelezően külsős szakmai segítséget kell igénybe vennünk (liftek, tűzjelző-rendszerek, tűzoltó-készülékek, légtechnika, kazán, őrzés…stb…), ezekre sajnos alig rendelkezünk ráhatással. Természetesen van szórás az egyes árak alakulásában, de kb. 10-15%-os emelkedéssel lehet számolni.” – mondja Székely.

Nemcsak a rezsiben, hanem a birtok- és vagyonvédelem terén is áremelkedéssel kell számolni 2012-ben. „A szerződéses biztonsági cégek a kötelező béremelések és a foglalkoztatási költségek növekedését részint át fogják terhelni az ingatlantulajdonosokra.” – jósolja Székely. „Ezen a piacon minőségromlást nem vállalhatnak fel az ingatlanosok, hiszen sokban meghatározza egy irodapark megítélését, hogy a külső szolgáltató által kiállított személyi gárdának milyen a hozzáállása, segítőkészsége, felkészültsége.” Székely szerint az infrastrukturális biztonsági elemek aránya meg fog emelkedni a vagyonvédelemben: „a telepített kamerás rendszerek, távfelügyeleti szolgáltatások, finanszírozás-megosztásos bérleti modellek egyre népszerűbbek lesznek. Mivel fajlagos költségük csökken, a technológia egységára csökken, ezért a racionalitás határáig fognak élni az ingatlanosok a költségkontrollnak ezzel a módjával. A biztosítók versenyének köszönhetően a vagyonvédelem terén van mód a költségek szinten tartására, de ha passzív az üzemeltetés, és mindent hagy a régiben, akkor a korábban kötött megállapodások nyomán elszállhatnak a költségek.” – állítja Székely.

Takarítás, karbantartás és gyorsszerviz terén is évről évre új megállapodást javasol Székely, ugyanakkor óvva int minden ingatlanüzemeltetőt attól, hogy néhány forintos árelőnyért jól bevált együttműködést rúgjon fel, cserébe egy ismeretlen partnerért. „Nagyon nehéz ezen a piacon a minőségkontroll, akár a megspórolt összeg többszörösét is kiteheti, ha az új partnert folyamatos ellenőrzéssel, vagy akár jogi eszközökkel kell rávenni az elvárások teljesítésére. Jelen piaci körülmények mellett nem fér bele, hogy kiégett izzók, és rendetlen mellékhelyiségek okán bérlőket veszítsen egy üzemeltető, vagy árcsökkentéses kompenzációra kényszerüljön.” – véli az Appeninn első embere.