Indul a roham az albérletekért

A ponthatárok bejelentése és a kezdődő iskolaév felpezsdítette az egyetemi városokban a kiadó lakások piacát. Vidéken 30 ezer forintnál kezdődnek az árak, de átlagban 50-60 ezer forintba kerül egy 2 szobás, belváros közeli lakás. A gázfűtésesek 10-15 ezer forinttal is drágábbak lehetnek.

Négyzetméterenként átlagosan 1000-2000 forint között mozognak Budapesten az albérleti díjak. Az I. kerületben 2500 forint az egységár. A legolcsóbb albérletek a XVII. kerületben vannak Budapesten. Ott 1000 Ft/nm egy átlagos állapotú egy-másfél szobás lakás – olvasható az ingatlan.com közleményében.

Vidéken sokkal olcsóbban megúszhatják a diákok, a fővárosi áraknak a felét, harmadát kell kifizetni. Egy átlagos másfél szobás lakás: a fővárosban 55-60 ezer, míg vidéken 30-35 e Ft/hó. A bérlésre kínált ingatlanok piaca 2010-ben folyamatosan pörög, ha egy jó kondíciókkal rendelkező lakás bekerül a rendszerbe, akkor viszonylag gyorsan kiadható. Ez az előző években nem volt így.

Lélektani határ a 60 ezer

Az a tapasztalat, hogy augusztus elejétől szeptember közepéig az olcsó lakásokra van igény.  Az ingatlan.com-on indított keresések száma és a keresett ingatlanok árának összevetése is ezt igazolja. Az összes kiadó ingatlanra elindított keresés 36 százaléka 60 ezer forint, vagy annál olcsóbb lakásokra korlátozódik. Az egyetemisták kiértesítése előtt az albérletkeresők kétharmada havi 100 ezer forintban húzta meg a felső határt. Az elmúlt 2 hétben ez a szám 74 százalékra nőtt.

Igazán nagy roham augusztus közepétől várható, mikor a kollégiumokból visszaigazolást kapnak a diákok. Akiknek nem jut szállás, gyorsan albérlet után néznek, ilyenkor a drágább, vagy rosszabb minőségű albérletekre is van igény.

 


Vidéki körkép

Pécsett a közelmúltban két kollégiumot is bezártak. Akik ezt előre tudták, már az előző tanév végén, júniusban „bespájzoltak” lakásügyben, ezért furcsa módon a félév vége felé volt jelentős a kereslet. A lakásokat 2-3 hét alatt ki lehet adni. Újdonság, hogy már szinte csak bútorozott lakások vannak a piacon. Az árak egyelőre stagnálnak, miközben nőtt a kereslet – olvasható az ingatlanmagazin.com összehasonlításában.

Debrecenben – akárcsak a többi egyetemvárosban – a bérlakások ára elsősorban attól függ, hogy milyen messze találhatók az egyetemtől. Emellett növeli az árat a lakás újszerűsége, valamint az, hogy milyen fűtéssel rendelkezik. A bútorozottság pedig ma már szinte alapkövetelmény. Mivel a karok jelentős része a Nagyerdőben összpontosul, ezért főként ezen a környéken (Újkert, Vénkert) virágzik a bérlakáspiac – írta az ingatlanmagazin.com.

Szegeden az a tendencia, hogy szeptemberig, hogy a tulajdonosok maguk akarják kiadni a lakásokat, viszont októberben ismét felpezsdül a piac, hiszen sokszor a diákok „zsákbamacskát vesznek”, és ráébrednek, hogy mind a rezsiköltségekkel, mind a kondíciókkal, színvonallal baj van, ekkor fordulnak profi ingatlanközvetítőkhöz.

Ismét divat, hogy a tulajdonos egy magánháznál 4 albérlőt is maga mellé vesz, ekkor fejenként kb. 10 ezer forintos albérleti díjjal 12 ezer forint rezsivel kalkulálhatnak. Sokszor jobban megéri összeállni többen, és kivenni egy önálló ingatlant. Bár ez esetben meg az lehet a probléma, hogy a bérbeadók nem szívesen szerződnek 3-4 bérlővel.

Győrben most nagyon beindult a piac, az árak azonban tavalyhoz képest nem változtak. Ha körülnézünk a piacon, akkor azt láthatjuk, hogy akár belvárosban, akár a közelében elhelyezkedő Nádorvárosban, Ady városban, vagy kijjebb Marcali városban egy átlagos, 50 nm körüli lakás négyzetmétere nem haladja meg az ezer forintot. 40-50 ezer forintért már egy másfél-két szobás lakást bérelhetünk.

Kaposváron picit más a helyzet.  A Kaposvári Egyetem az ország egyik legfiatalabb egyeteme, így még nem rendelkezik akkora hagyományokkal, mint az ismert egyetemvárosok. Ez a bérlakáspiacra is kihat, az egyetemisták, illetve szüleik egyelőre még nem keresnek kiadó lakásokat, ezért a piacon sem jelentek meg nagy számban a bérbeadó ingatlanok. Jelenleg a panellakások négyzetméterének bérleti díja 700 forint körül alakul, míg a régi, gázfűtéses téglaházak díja eléri a 800-900 forintos négyzetméterárat is. Körülbelül 40 nm-nél húzhatjuk meg a határt, az annál kisebb méretű lakások árai 1000-1200 forint/nm-áron mozognak. Az újszerű, igényes, maximum 10 éve épült, 30 nm körüli, 1 szobás kislakások bérleti díja 35-42 ezer forint között váltakozik. Egy 50 nm körüli, 2 szobás, gázfűtéses lakás 40-50 ezer forintba kerül havonta.

Veszprémben a válság óta gyakorlatilag leállt az ingatlanpiac. Veszprémben most egy átlagos, 1,5-2 szobás lakás bérleti díja 30-50 ezer forint között mozog, ilyen értelemben a helyi árak is illeszkednek az ország más nagyvárosaiban megszokott paraméterekhez. Az alsó árhatárhoz, vagyis egy 30 ezer forintos árhoz egy 50 nm körüli, nem túl jó állapotú, magas rezsijű, többnyire távfűtéses lakás tartozik, míg az egyedi fűtéssel rendelkező, jó állapotú, bútorozott, 2 szobás lakások havi díja elérheti az 50 ezer forintot is. Az átlagos rezsiköltség 15 ezer forint/hó, fűtési szezonban ez megközelíti a 25 ezer forintot is.