Hogy csökkentsük 30 százalékkal irodánk rezsiköltségét?

A befolyásolható üzemeltetési és karbantartási költségek racionalizálásával, valamint energiatakarékossági beruházásokkal jelentős megtakarításokat érhetnek el az irodaházak üzemeltetői a bérlői elégedettség megtartása mellett.

A válság nyomán nagy verseny alakult ki az irodapiacon az A- és B-kategóriás irodaházak között, azonban a bérleti díjak megfizethetősége miatt még mindig a B – kategóriás irodaházak vannak versenyelőnyben. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy noha az irodaházak jellemzői terén sok esetben nincs jelentős különbség a két kategória között, a bérlők elvárják, hogy a díjakban érezhető differenciák legyenek. Ezért lehet érdekes figyelni arra az üzemeltetőknek, hogy a B-kategóriás irodaházakat milyen üzemeltetési költség-környezet jellemzi.


 „Az egyik irodaházunk üzemeltetési költségeiben 2009-ről 2010-re 18 százalékos megtakarítást tudtunk elérni például a karbantartási költségek csökkentésével. Ezek a költségek bár egyenként kis tételnek számítanak, az üzemeltetés összes költségét tekintve figyelemreméltó csökkenést eredményeztek, a bérlői elégedettség fenntartása mellett.” – magyarázta Székely Gábor , az Appeninn Holding Nyrt. igazgató tanácsának elnöke.

Az üzemeltetési költségek ésszerűsítése mellett az energiatakarékossági beruházások is jelentős megtakarítást tudnak hozni az üzemeltetésben. Egy ilyen fejlesztés keretében az Appeninn közel 11 millió forintból modern, több légkamrás nyílászárókat építtetett be a Törökvész utcai irodaházában, melynek köszönhetően havi 300 ezret spórolnak. „A projekt beindításában a komfort és az esztétikum mellett gazdaságossági érvek döntöttek. A jelenleg mintegy havi 1 milliós rezsiköltség az első hónapok tapasztalatai szerint 30 százalékkal csökkent a beruházásnak köszönhetően.”

Szerző: Appeninn