Globálisan a nőtt az ingatlanpiacok átláthatósága

A Jones Lang LaSalle és a LaSalle Investment Management kétévente megjelenő felmérése szerint a 2008-2009-es pénzügyi válság okozta visszaesés után újra fellendülő ingatlanpiacok megújuló lendülettel vágtak bele a piaci átláthatóság javítására irányuló törekvésekbe.

A piacok közel 90 %-án az elmúlt két év során javulás mutatkozott az ingatlanpiaci átláthatóság terén, amely a javuló piaci alapoknak, az adatok kezelésének és a teljesítmény mérésének és a tőzsdén jegyzett vállalatok jobb vezetésének következménye.

A 2012-es Global Real Estate Transparency Index, a Jones Lang LaSalle jogvédett kutatása, amely világszerte 97 ingatlanpiacot vizsgál 83 különböző faktor súlyozásával, befektetők és vállalati bérlők számára nyújt hasznos adatokat és elemzést a tranzakciók, a tulajdoni viszony és az üzemeltetés szempontjából. Az Index a kormányzatok és más ipari ágazatok számára is segítséget nyújthat az átláthatóság javítására irányuló törekvésekben.

A tanulmány főbb eredményei:

•             2012-ben az Egyesült Államok rendelkezik a világ legátláthatóbb ingatlanpiacával, de szorosan követi az Egyesült Királyság és Ausztrália. Nagyon átlátható ingatlanpiaccal bír Hollandia, Új-Zéland, Kanada, Franciaország, Finnország, Svédország és Svájc is.

•             A nyugat-európai és a közép-európai piacok közti hézag gyakorlatilag eltűnt, lévén, hogy a nagyobb közép-kelet-európai piacok már megközelítik a főbb európai országokat. Lengyelország például már a nyugat-európai piacokhoz nagyon hasonló átláthatósággal rendelkezik és egyes befektetők már a főbb befektetési piacok közé sorolják. 

•             A környezetvédelmi fenntarthatóság fontos átláthatósági faktorrá vált; az Egyesült Királyság, Ausztrália és Franciaország állnak az élen az ingatlan fenntarthatóság terén.  Csehország vezető szerepet tölt be a közép-kelet európai régióban a fenntartható fejlődés terén, így ötödik lett a globális ranglistán.

•             Az Index újra rámutat a ’MIST piacok’ (Mexikó, Indonézia, Dél-Korea és Törökország) erős felzárkózására. Törökország ismét első helyen van a javuló átláthatóságú piacok listáján, Románia a negyedik, Horvátország az ötödik helyen szerepel.

•             Regionális szinten Latin Amerika teljesített a legjobban az átláthatóság fejlődésében. Brazília elsődleges városai második helyen állnak a javulást mutató átláthatósággal rendelkező piacok listáján és átlépett az „Átlátható” kategóriába. Mexikó a világ harmadik legjobban teljesítő piaca a javuló tendenciákat véve alapul.  

„Míg a világ gazdasága még csak igyekszik talpra állni, a 2012-es Index arra következtet, hogy az ingatlanpiaci befektetők és vállalati bérlők a piacok szélesebb körére terjesztik ki tevékenységi körüket. Ez a nemzetközi aktivitás az átláthatóság fejlődését ösztönzi azáltal, hogy az országok versengenek egymással és a helyi ingatlanpiacok adoptálják a globális piaci gyakorlatokat” – mondta el Jacques Gordon, a Jones Lang LaSalle Investment Management globális stratégiai vezetője.

Érdemes megjegyezni, hogy a 2012-es Index szerint számos afrikai, közép-keleti és latin-amerikai piacon folyamatosan tapasztalhatóak hiányosságok az átláthatóság terén. Azok a nemzetek, amelyek az átláthatósági indexben a legalacsonyabb pontszámokat érték el, az ún. „opaque”, azaz átlátszatlan piacok. Ezek között szerepel Venezuela, Mongólia, Tunézia, Ghána, Irak, Pakisztán, Algéria, Fehéroroszország, Algola, Nigéria és Szudán. Ezek közül több ország idén először került be az Index felmérésébe.

John Duckworth, a Jones Lang LaSalle közép-kelet európai régiójának ügyvezető igazgatója nyilatkozta: „Közép-Kelet Európa nyilvánvalóan profitálni tud a nemzetközi befektetői aktivitásból. Erős piaci alapokkal vonzza a tőkét és emelett a régiónk kiemelkedő outsourcing helyszín is. Fontos, hogy az ezeken a piacokon működő piackutató fórumok is támogatják az átláthatóságot. Ezeket a fórumokat a Jones Lang LaSalle-hoz hasonló nemzetközi ingtalan szaktanácsadó vállalatok allapították azzal a céllal, hogy közös platformon megosszák egymással a publikus irodapiaci információkat. Jelenleg Varsóban, Prágában, Brno-ban, Budapesten, Pozsonyban, Bukarestben és a legtöbb lengyel irodapiacon működik piackutató fórum és tervezik, hogy más közép-kelet európai piacra is kiterjesztik a működésüket. Az irodapiaci adatokon kívül már több fórum is közösen gyűjti és publikálja az ipari- és kiskereskedelmi piaci adatokat.” 

„A régióban az átláthatóság növekedése megmutatkozik a nemzetközi ingatlan szaktanácsadó vállalatok piackutatási tanulmányainak egyre növekvő számában is. Ezek a kiadványok nagyon népszerűek és keresettek azon globális és európai befektetők körében, melyeknek nincs a régióban irodájuk. Örömmel látom, hogy az átlátható piacok közé tartozik Lengyelország, mely rangsorban a 19., Csehország (24.)  és Magyarország (26.) is” – kommentálta Kevin Turpin, a Jones Lang LaSalle közép-kelet európai régiójának piackutatási vezetője.

Mivel egyre nagyobb jelentőséggel bír az ingatlanpiaci döntések során a környezetvédelmi fenntarthatóság, a 2012-ben különálló ingatlanpiaci fenntarthatósági index készült 28 ország elemzésével. A fenntarthatósági index kritériumai között szerepel az energiahatékonysági minősítés és zöld épület rangsoroló rendszer is. Az Egyesült Királyság, Ausztrália és Franciaország vannak az ingatlanpiaci fenntarthatóság szempontjából az élmezőnyben.   

„A 28 vizsgált ország közül Csehország az átlátható piacok között is rangos helyen szerepel. Bár az ország a jogalkotás terén még mindig elmarad az olyan fejlett ingatlanpiacok mögött, mint Franciaország vagy az Egyesült Királyság, már van saját minősítő rendszere, az SB Tool, melynek adatai nyilvánosan elérhetőek. Az ingatlanpiaci szektorban a fenntarthatóság egyre gyorsabban válik fontos szemponttá a befektetők, fejlesztők és bérlők számára. Ennek eredményeképpen az elérhető adatok és információk is egyre átláthatóbbak kell, hogy legyenek, hogy mérni lehessen a környezetet károsító hatás csökkentésének eredményét” – tette hozzá Turpin.

Az idei felmérés eredményei megerősítik az ingatlanpiaci befektetési volumen és az átláthatóság közötti kapcsolatot. Az átláthatóság szintjének emelkedése kapcsolatban áll a magasabb értékű külföldi közvetlen ingatlanpiaci befektetéssel, hatásos ösztönzője az információ szabad áramlásának és a tisztességes és következetes helyi ingatlanpiaci jogi szabályozásnak.

Tomasz Trzóslo, a Jones Lang LaSalle közép-kelet európai régiójának tőkepiaci vezetője elmondta: „A nyugat- és kelet-európai ingatlanpiacok átláthatósága között eddig fennálló szakadék mára megszűnt, hiszen Lengyelországot már számos befektető a fontosabb befektetési célpontok közé sorolja. Ezt a befektetési statisztikai adatok is alátámasztják. Példál az év első negyedében Lengyelországban 465 millió euró összértékű kiskereskedelmi ingatlan befektetés történt. Ezt csak az Egyesült Királyság és Németország befektetési piaca előzte meg. A Jones Lang LaSalle átláthatósági felmérése szerint a régió két legátláthatóbb piacának számító Lengyelország és Csehország ingatlanpiacain a legmagasabb a befektetési volumen a régióban. Ez természetesen a két ország gazdaságának is köszönhető, de úgy véljük, hogy a javuló átláthatóságnak fontos szerepe van és a jövőben is jelentős hatással lesz a befektetési trendekre.”

 

Global Real Estate Transparency Index

A “Global Real Estate Transparency Index” felmérést először 1999-ben adták ki. A felmérés alapjául szolgáló számszerű piaci adatokat és információkat kérdőív formájában a Jones Lang LaSalle és a LaSalle Investment Management globális hálózatán belül gyűjtik. Minden piacon 83 különböző faktort elemeznek és a piaci adatok és a helyi piackutatók és szakmai vezetők által kitöltött kérdőív alapján. Ez a 83 faktor 13 téma köré csoportosul, majd ezek további 5 kategóriába vannak sorolva:

a)            piaci teljesítmény mérése

b)           piaci alapok

c)            tőzsdén jegyzet vállalatok vezetése

d)           szabályozási és jogi eljárások

e)           ügyletek kezelése   

 

A résztvevő piacokat a 83 faktor súlyozott pontszáma alapján értékelik. Ez a pontszám 1.0-5.0 között lehet. Teljesen átlátható az a piac vagy ország, amelyik 1.0 pontot kapott az összesítésben, míg az 5.0 pontot elérő a teljesen átláthatatlan piac vagy ország. A piacok és országok 5 kategóriába vannak sorolva a pontszámaik alapján: nagyon átlátható, átlátható, közepesen átlátható, alig átlátható és nem átlátható.

Befektetői szemszögből nézve a felmérés kockázat kezelési eszközt is jelenthet, hiszen összehasonlító információkat kínál a világ több területéről, ami megkönnyíti a tájékozódást a nemzetközi és helyi befektetési stratégiák kialakításakor. A felmérés lehetővé teszi, hogy értékelhetőbbek legyenek az ingatlan-üzemeltetési körülmények az egész világon. Az átlátható piacok megkönnyítik a bérlői költségek, és a stratégiai lépések összehasonlítását (pl. eladás és visszabérlés) ezenkívül emeli a tranzakciók, és a létesítmények működtetésének a hatékonyságát.

A 2012-es felmérés három fő területtel bővült.

•             Több számszerű adatot tartalmaz befektetési szempontból, az egyéni tulajdonú, az állami tulajdonban lévő, és a tőzsdén nem jegyzett ingatlanalapokkal kapcsolatban.

•             Mélyíti az ingatlanpiac alapjainak lefedettségét, részletes adatbázis, és időrendi adatok elérésével.

•             A felmérés új piacokra terjeszkedik Közép-Afrikában ( Angola, Botswana, Ghána, Kenya, Mauritius, Nigéria és Zambia) és Közép-Amerikában (Bahamák, Cayman szigetek, Guatemala, Honduras, Jamaica és Puerto Rico). Ezen kívül Brazíliában 2 városra bővült a felmérés, illetve új piacokként Irak, Mongólia és Szerbia került még fel a listára. A felmérés jelenleg 97 piacot fed le, 16-tal többet mint 2010-ben.

A 2012-es Global Real Estate Transparency Index már elérhető a befektetők, és a bérlők számára is a Jones Lang LaSalle weboldalán, prezentáció formában és webináriumon is.