GKI: 1,2 százalék körüli GDP növekedést várható 2010-ban

Az első kilenc havi adatok alapján egyről 1,2 százalékra emelte a 2010-re vonatkozó GDP növekedési előrejelzését a GKI, és a kutatók arra számítanak, hogy 2011-ben a gazdaság növekedése 2,7 százalék lesz – közölte Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

A GKI úgy látja, hogy az idei évben a 3,8 százalékos államháztartási hiányt sikerül teljesíteni, de ebben a kormány adóintézkedései a GDP 1 százalékát kitevő többletbevételt jelentenek. A jövő évi költségvetésben 2,94 százalék deficitcél szerepel, ami a GKI szakértői szerint megvalósítható. Ebben viszont a GDP 1,9 százalékát kitevő bevételt terveztek a magánnyugdíjpénztárakból átkerülő vagyonból. E nélkül számolva a “magdeficit” 4,8 százalék lenne.

A 2011. évi gazdasági növekedés az Európai Unió átlagánál kissé magasabb, de a régió országainál alacsonyabb ütemű lesz – mondta Vértes András. Továbbra is az export húzza növekedést, de a beruházás és a fogyasztás is emelkedni kezd.

A fő probléma az, hogy nem láthatók a növekedés érdemi gyorsításának eszközei, sőt középtávon – a fenntarthatatlannak látszó egyensúly miatt – a növekedést visszafogó kiigazításra lehet szükség, miközben “megkezdődik a jövő felélése” – mondta a GKI elnöke. Vértes András hozzáfűzte: hárommillió magán-nyugdíjpénztári tag megtakarításának és jövendő nyugdíjának “eltulajdonításából” egyetlen évben, 2011-ben a nagyobb cégek és a magasabb fizetésűek jövedelemadójának csökkentését finanszírozzák, de ezt a későbbi években már semmi nem fedezi, sőt tartósan fennmaradnak a növekedést, foglalkoztatást, beruházást fékező ágazati különadók.