Egy helyben toporog az irodapiac

Maradt az egy helyben toporgás az irodapiacon, viszont javult lett a fizetés fegyelem és mindinkább előtérbe kerülnek a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vevő zöldfejlesztések.

Kivárás jellemzi a hazai irodapiacot, ám minőségi szempontból a pozitív irányú elmozdulás jelei érzékelhetők – olvasható az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő és a Jones Lang LaSalle ingatlanpiaci tanácsadó cég összeállításában. Míg a klasszikus piaci indikátoroknál, így a teljes irodaállománynál, a bérbeadás volumenénél, a bérleti díjaknál vagy a kihasználatlansági rátánál nincs, vagy minimális a változás, a minőségi tényezők esetében már egyértelmű az előrelépés. Ugyanakkor látványosan nőtt a fizetési fegyelem és a fenntarthatósági szempontokat figyelembe vevő zöldfejlesztések is mind inkább előtérbe kerülnek.

Az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója szerint az elmúlt évek feszített piaci viszonyai gyakorlatilag kisöpörték bérlői, bérbeadói és fejlesztői oldalon is a kevésbé hozzáértő vagy megbízhatatlan szereplőket, miközben a maradókat minőségibb szemléletmódra kényszerítette. Hasonlóan látja a trendeket a Jones Lang Lasalle ügyvezetője is, aki szerint a bérlők, a bérbeadók és a fejlesztők viselkedését is pozitívan befolyásolta a nehéz piaci környezet. A piac tisztulási folyamata javulást hozott a bérlői oldal általános fizetési fegyelmében. Pozitív változás az is, hogy a nagyobb ügyfelek a válság kitörése után újratárgyalták a feltételeket, így hosszú távon fenntartható bérletidíj-szint alakult ki.

Nagy változás a korábbiakhoz képest az is, hogy a bérlők jóval felkészültebbek, vagyis a bérlők átfogó piaci és jogszabályi háttérismeretekkel rendelkeznek és pontosan tudják, mit akarnak. Fontos ma már az is, hogy a bérbeadók legyenek megbízhatóak. A válság berobbanása után számos bérbeadó került nehéz likviditási helyzetbe, amit úgy próbáltak ellensúlyozni, hogy bár a bérlőktől beszedték a közüzemi díjakat, ám azokat nem utalták tovább a közműszolgáltatóknak. A bérbeadók egy része az ingatlanba sem forgatott vissza, így elmaradtak a szükséges fejlesztések, emiatt a bérlők joggal éltek számos esetben fenntartással az ár-szolgáltatással kapcsolatban.

Változott az ingatlanfejlesztők gondolkodásmódja is. A válságban fennmaradt cégek között éles a verseny, így a korábbinál igényesebb műszaki és környezetvédelmi beruházásokkal vetélkednek az ügyfelekért. Ennek a folyamatnak egyik aspektusa a zöldirodák előretörése. A Jones Lang LaSalle első embere szerint a fenntarthatósági szempontoknak megfelelő irodák építése jelenleg a húzóterület a szektorban, és úgy bérlői, mint bérbeadói oldalon rendkívül erőteljes erre az igény.