E-útdíj : Jövő hét közepétől lehet beadni a hiteligényt

Várhatóan a jövő hét közepén megkezdődik az Útdíj Hitelprogram keretében a hiteligények befogadása a KAVOSZ, a VOSZ és a területi kereskedelmi és iparkamarák több mint 70, országos lefedettséget jelentő irodájában – nyilatkozta Krisán László, a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési (VF) Zrt. vezérigazgatója kedden az MTI-nek.

Hozzátette: a KAVOSZ honlapján már nyilvánosságra hozták az útdíj hitel feltételeit tartalmazó általános szerződési feltételeket, a hirdetményt, a hiteligényléshez szükséges hitelkérelem nyomtatványokat, a mellé csatolandó okmányok listáját, hogy a vállalkozások fel tudjanak készülni a hiteligénylés beadására. Krisán László hangsúlyozta: a KAVOSZ gyorsított eljárás keretében bírálja el a beadott kérelmeket. Így várhatóan augusztus 15. és 20. között meglesznek az első hitelbírálatok, a megkötött szerződések alapján a folyósítások is megkezdődnek a fuvarozó vállalkozások Állami Autópálya Kezelő Zrt.-nél nyilvántartott számláira, amelyekről intézhetik az elektronikus útdíjfizetést.
    

A hitelt csak kis- és középvállalkozások vehetik fel az általuk üzemeltetett, útdíjfizetésre kötelezett gépjárművenként maximum egymillió forint összegben, de egy vállalkozás akár több jármű után is igényelhet hitelt. Az igénybevételi feltételek között szerepel az is, hogy az igénylő nem lehet csődeljárás vagy felszámolás alatt, nem lehet lejárt köztartozása, nem lehet tartósan veszteséges, és nem szerepelhet a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) sem lejárt tartozással – hívta fel a figyelmet a vezérigazgató. Krisán László kifejtette: a hitel nettó kamata 1 havi Bubor plusz 1,5 százalék, ami jelenleg 5,5 százalék nettó kamatot jelent, futamideje egy év, amely további két alkalommal hosszabbítható.
    

A kamatot és a díjakat a ténylegesen felhasznált hitelösszegre, és csak a használat idejére kell megfizetni, a hitelkeret feltöltődő, azaz gyakorlatilag bármikor rendelkezésre áll a futamidő alatt, amennyiben a vállalkozás azt folyamatosan visszafizeti – hangsúlyozta Krisán László, jelezve, hogy a hitelhez állami kezességvállalás és kamattámogatás is kapcsolódik. A hitelügylet mögé a szerződött összeg 20 százaléka és a hitel 3 havi kamata együttes összegével egyező mértékű óvadék elhelyezése is szükséges, de ez az útdíj hitelkeretből is biztosítható. A hitel mögé nem szükséges semmilyen egyéb ingatlan vagy ingó – például a gépjármű – fedezet bevonása – tette hozzá Krisán László.