E-kereskedelemben nyomul tovább a vezető ingatlanfejlesztő vállalat

Már több mint 1,5 millió négyzetméternyi logisztikai területtel bírnak az ágazatban.

Újabb 130 ezer négyzetméternyi létesítmény felépítéséről szóló megállapodást írt alá a Goodman a Zalandóval Németországban. Az ügylet révén a Csoport európai e-kereskedelmi cégek számára fejlesztett ingatlanjainak összterülete meghaladja majd a 1,5 millió négyzetmétert. 

Az Európai Uniónak a világ legnagyobb egységes e-kereskedelmi piacává válásával a szektor ugrásszerű fejlődésen ment keresztül. A 2008 óta eltelt években az iparág évi 12 és 18 százalék közötti ütemben növekedett az EU-ban. Az ágazat 2014-ben 2,5 millió európai munkavállalót foglalkoztatott közvetlenül, és összesen mintegy 424 milliárd eurós forgalmat bonyolított. Várakozások szerint a szegmens forgalma a következő öt év során megduplázódik, részben a hagyományos kereskedők többcsatornás értékesítési stratégiára való áttérésének köszönhetően. A szektor növekedése további több millió négyzetméternyi logisztikai terület építését teszi szükségessé.

„A logisztikai ingatlanok az e-kereskedelmi szektor kulcsfontosságú elemévé váltak, az ügyfélkiszolgálás és az elérhető árrés mellett az általánosságban vett versenyképességre is jelentős hatással vannak” – mondta Philippe van der Beken, a Goodman európai ügyvezető igazgatója.

A Goodman csaknem egy évtizede van jelen a piacon, mely idő alatt átadta az Amazon első logisztikai létesítményét Európában és több internetes kereskedőcég növekedését is támogatta a kontinensen: közöttük szerepel egyebek mellett a divatcikkeket forgalmazó Zalando és a lakberendezési cikkekkel foglalkozó Home24.

A Goodman 2015-ben összesen 140 ezer négyzetméternyi logisztikai létesítményt adott át e-kereskedelmi cégeknek: Franciaországban a Cdiscount, Németországban a Home24 és az eBay Enterprise, illetve Szlovákiában az Alza.sk számára.